Předseda liberálů a premiér Malcom Turnbull hlasování vypsal ve snaze posílit zejména své pozice ve druhé parlamentní komoře Senátu, který dosud ovládali menšinové strany a labouristé a hatili mu reformní plány. Nyní podle výsledků bude muset zejména v Senátu být vydán na milost a nemilost nezávislým kandidátům.

Turnbull vyjádřil dnes přesvědčení, že se mu nakonec podaří sestavit opět vládu. Média ho už teď ale označují za poraženého, protože v dolní komoře přišel o dosud velmi pohodlnou většinu.

Server listu The Australian uvedl, že jeho koalice má zatím jistých 70 křesel v dolní komoře o 150 místech a k těsné nadpoloviční většině potřebuje 76 mandátů. Labouristé vedení Billem Shortenem mají zatím jistých 65 křesel, nezávislý kandidáti pět. Zbývá rozhodnout o deseti mandátech.

Podle agentury Reuters propočty vyplývající z vývoje výsledků ukazovaly na 71 křesel pro liberály, 68 pro labouristy a pět pro nezávislé.

Australský volební systém umožňuje poměrně složitou preferenční mnohonásobnou volbu jedním volebním lístkem: každý volič může očíslovávat kandidáty podle toho, koho by chtěl nejvíc a pak, koho by chtěl, pokud by mu ten oblíbenější nevyšel.

V zemi, kde je povinná volební účast, jde tak o snahu zachránit každý voličský hlas a zároveň zabránit v přístupu do parlamentu extremistům. Hlasovat do 12:00 SELČ mohlo 15,676.659 registrovaných voličů.