„Zastavili jsme je na letišti," uvedl premiér Tony Abbott s tím, že se podle informací tajných služeb mladí lidé chystali připojit k „teroristické organizaci". Zda šlo o hnutí Islámský stát (IS), které ovládá značné části území Iráku a Sýrie, nebo jinou radikální organizaci působící na Blízkém východě, Abbott neupřesnil. Případ podle něj nicméně dokazuje, že přitažlivost radikálních organizací pro mladé lidi neklesá.

Podle dnešních informací deníku The Daily Telegraph policie mladé lidi zadržela už minulou středu. Vyvedla je prý přímo z letadla a nalezla u nich údajně velkou finanční hotovost.

Loni v prosinci Austrálie zakázala cestovat do syrské provincie Rakka, která je označována za baštu radikálních islamistů z IS. Kdokoli by zákaz porušil, vystavil by se trestu odnětí svobody až do výše deseti let. Výjimku dostali jen rodinní příslušníci lidí žijících v provincii, novináři a humanitární pracovníci.

Podle ministra pro ostrahu hranic Petera Duttona šlo v případě zadržení sedmi osob o dosud nejpočetnější skupinu lidí, která se pokusila z Austrálie na Blízký východ odcestovat ve snaze zapojit se tam do bojů. Celkem prý místní úřady od loňského června ze stejného důvodu zabránily ve vycestování 336 podezřelým.