Večeře pro dvacet lidí, jejímž cílem bylo vybrat peníze na volební kampaň, se uskutečnila již v březnu a pořádal ji bývalý ministr Mal Brough. Opoziční vůdce Tony Abbott, jehož strana vede v předvolebních průzkumech a nejspíš vyhraje zářijové volby, jídelní lístek zkritizoval a označil ho za „nevkusný". Pokud jde ale o blížící se hlasování, Brougha podpořil. Gillardová ho za to kritizovala. „Pan Abbott se postavil za chování, které je sexistickým útokem na mě," uvedla premiérka.

Mal Brough, který kandiduje za Liberální stranu ve státě Queensland, se premiérce omluvil. Nejprve přišel s verzí, že jídelní lístek sepsala osoba, která není členem strany, a myslela si, že je vtipný. Později se pak australský politik nechal slyšet, že šlo jen o menu, které nemělo být nikde zveřejněno a na stolech u večeře se ani neobjevilo. Tak to alespoň popsal v dopise Broughovi majitel restaurace Joe Richards, který vzal vše na sebe. „Jeden ze zaměstnanců restaurace bohužel falešné menu objevil a zveřejnil ho na Facebooku," napsal v dopise Richards. „Je nešťastné, že takový interní vtípek mezi mnou a mým synem způsobil tak velké problémy," dodal majitel restaurace.

Nový incident je posledním ze střetů mezi Gillardovou, první australskou premiérkou, a Abbottem, kterého politička označuje za sexistu. Loni v říjnu napadl šéf opoziční strany premiérku kvůli tomu, že nemá děti. Konkrétně prohlásil, že její vláda je nezkušená v otázce rodinné politiky, v čemž kritici spatřovali lacinou narážku na bezdětnost Gillardové. Abbott se posléze za svá slova omluvil.