FAZ, jeden z nejznámějších německých deníků, v komentáři připomíná, že obviněními, která se týkají Babiše, se ještě nezabývaly soudy. "Ale už jen důvodné podezření, že se mohl dopustit podvodu v milionové výši, je tak závažné, že by do vyjasnění celé záležitosti měl přerušit výkon všech veřejných úřadů a politických funkcí," míní list, podle něhož k tomu velí slušnost, úcta k justici i respekt k občanům. Pokud se ukáže, že je skutečně nevinný, může se vrátit - prostředky k tomu má.

Premiér a předseda ANO Andrej Babiš.
Čím víc peněz dáváme, tím jsou lidé nespokojenější, řekl k protestům Babiš

Frankfurter Allgemeine Zeitung podotýká, že Babiše silné pochybnosti o osobní integritě doprovázejí od začátku jeho politické dráhy. "Přesto byl volen. To, že je mnoho lidí nejen v České republice připraveno mužům jeho rázu odpustit každé pošpinění na štítu, je záhada," konstatuje deník, který o nedělním protestu informuje už na titulní straně. Vyřešení této záhady by podle něj mohlo napomoci zastavit populistickou vlnu v západním světě.

České hnutí jako vzor (nejen) pro střední Evropu

Jeden ze svých komentářů nedělnímu protestu, kterého se zúčastnilo kolem 250 tisíc lidí, věnuje i německý nejčtenější seriózní deník Süddeutsche Zeitung. Zřejmě největší protestní hnutí od roku 1989, za nímž stojí trojice mladých mužů, podle něj požaduje mimo jiné upřímnost a slušnost v politice. Tedy nejen demokracii, jak před 30 lety činila generace jejich rodičů.

"Děti revoluce dospěly. Pochopily, co jim demokracie nabízí, ale také co požaduje. České hnutí je tak vzorem - nejen ve střední a východní Evropě," míní Süddeutsche Zeitung, podle něhož způsob, jakým o organizátorech a protestujících mluví premiér a prezident, dává lidem na ulici ještě větší právo demonstrovat.

Protestům se věnují i další německá média, včetně nejčtenějšího bulvárního listu Bild, který o nich krátce informuje na titulní straně. Nedělní demonstrace se dostala i do nejsledovanější zpravodajské relace Tagesschau, která hovořila mimo jiné o "nové dimenzi" protestů.

Demonstrace na Letné 23.června.
Odpor k Babišovi zaplnil Letnou. Je oligarcha a oblbuje lidi, řekla protestující

Rakouská média píší o největší demonstraci od revoluce v roce 1989. Podle listu Der Standard situace v Česku dělá starosti evropským partnerům. Babiš je sice považován za pragmatika, ale způsob, jakým reagoval na zprávu z Bruselu kritickou k jeho střetu zájmů, když ji označil za "útok na Česko", ukazuje na obranou strategii, která sází na populistické si přivlastnění celé země, míní deník.

Zažije Česko horký podzim? 

Stejně jako listy Die Presse, Kurier nebo veřejnoprávní televize ORF vysvětluje Der Standard pozadí kauz českého premiéra a navíc vyjadřuje přesvědčení, že už teď se v Česku rýsuje horký podzim. "Oslavy 30. výročí sametové revoluce nemusejí být vůbec harmonické," předpovídá.

Největších protestů v Praze od pádu komunismu si všímají dnes i polská média. "Více než 250 tisíc lidí demonstrovalo proti premiérovi," píše Dziennik. "Byla to největší ukázka nespokojenosti občanů od sametové revoluce," zdůrazňuje list Rzeczpospolita. "Čtvrt milionu Čechů vyšlo do ulic," konstatuje zpravodajský server Onet. "Demise, anebo defenestrace," píše v titulku Gazeta Wyborcza. "Češi toho mají dost," míní televize TVN 24 na svém webu o "obrovské manifestaci v Praze".

V Praze na Letné se 23. června 2019 odpoledne sešli účastníci demonstrace za nezávislost justice a lepší vládu, kterou uspořádal spolek Milion chvilek.
Impozantní akce. Pražský protest sledovaly i zahraniční zpravodajské agentury

"Tak velký protest v Čechách nebyl 30 let. Více než 250 tisíc lidí přišlo na Letnou, aby demonstrovali proti zkorumpované vládě Andreje Babiše," píše Gazeta Wyborcza a cituje názory demonstrantů, že Babiš nemá morální právo stát v čele státu, nebo že v normální zemi by už dávno nebyl v politice.

Ale "bojové ovzduší, jaké bylo cítit ve Varšavě během pochodů na obranu demokracie, v Praze nebylo, demonstrace připomínala spíše obrovský piknik", poznamenal zpravodaj listu.

"Za Babišem, oligarchou ze Slovenska, který za komunismu spolupracoval se Státní bezpečností, se korupční podezření vlečou od roku 2011, kdy jím vytvořená strana ANO vstoupila do českého parlamentu jako druhá nejsilnější. Babiš se tehdy stal vicepremiérem a ministrem financí. V dalších volbách, na podzim 2017, ANO vyhrálo. Ale obvinění proti Babišovi jsou čím dál vážnější," upozornil deník na problémy s dotacemi pro Agrofert a názor Evropské komise, že premiér je ve střetu zájmů.

Babiš ale předstihl rozhodnutí prokuratury výměnou ministra spravedlnosti, přičemž se předpokládá, že nová šéfka resortu, "naprosto loajální" Marie Benešová, má podle mnoha komentátorů nepřipustit, aby byl premiér obviněn.

ANO stále vede v průzkumech obliby 

"Nevěřím, že se zítra něco změní. Babiš sám demisi nepodá. Ale z naší demonstrace plyne vůči němu a jeho lidem signál: bojte se. Současně chceme dodat odvahu soudcům, novinářům, úředníkům, aby se Babiše nebáli. Protože stojíme za nimi," citoval deník jednoho z demonstrantů a dodal, že tak velké demonstrace Praha nepamatuje od podzimu 1989, kdy se za takzvané sametové revoluce hroutil československý komunismus.

Statisíce lidí se sešly na pražské Letné na protest proti Andreji Babišovi a Marii Benešové.
Na Letné se sešlo čtvrt milionu demonstrantů. Babiš: Nerozumím jim

Sám Babiš ale o protestech říká, že je to cena za demokracii a že se jimi vůbec netrápí, podotýká závěrem Gazeta Wyborcza.

"Svrhnou Češi svého premiéra?" ptá se týdeník Polityka na svém webu. Připomíná ale, že Babiš na svou obranu stále říká, že celé vyšetřování proti němu je spiknutí jeho nepřátel. A spolu s prezidentem Milošem Zemanem opakuje, že klidná, pracovitá společnost je podváděna elitami, které ve zkratce nazývají pražskou kavárnou. "Takto podněcovaná nenávist přináší své ovoce: Babišova strana i přes těžkou kritiku nadále vede v průzkumech obliby a v některých má dvojnásobnou převahu nad konkurencí," upozornil časopis.

Odjezd účastníků demonstrace na pražské Letné 23. června 2019 z Ostravy.
Z Ostravy vyrazili demonstranti proti Babišovi. Pohár trpělivosti přetekl, tvrdí