Ještě před zahájením schůzky si oba politici před přítomnými novináři krátce potřásli rukama. Šéf unijní exekutivy při odchodu k jednání Babiše poplácal po zádech. Oba politici spolu hovořili francouzsky.

"Pana předsedu Junckera jsem informoval o našem postoji k migraci. Řekl jsem mu, že kvóty nejsou řešení a rozdělují členské státy Evropské unie," uvedl Babiš po schůzce.

Premiér Andrej Babiš při návštěvě Bulharska
Babiš se omluvil Emmě Smetana z DVTV za slovní útok na její rodinu

Český premiér v demisi podle vlastních slov Junckera rovněž upozornil na to, že Česká republika chce mít větší vliv na rozdělování peněz do jednotlivých fondů. "Dneska máme čtrnáct miliard na internet a nikdo je nečerpá. Máme sociální programy, ale není o ně zájem," myslí si Babiš.

S Junckerem se bavil i o postoji České republiky ke společné evropské měně. Juncker podle něj zopakoval, že k jejímu přijetí nikdo nikoho nenutí a že každá země si tuto záležitost může rozhodnout sama. 

Andrej Babiš a Čapí hnízdo.
Ministerstvo financí vyjmulo Čapí hnízdo z evropského financování

Krátce před schůzkou s Junckerem se Babiš na stejném místě sešel i s unijním vyjednavačem pro brexit Michelem Barnierem, jemuž zopakoval české stanovisko k danému tématu. Podle některých zdrojů ho zároveň pozval na návštěvu České republiky. K té by mohlo dojít již na jaře letošního roku.

V Bruselu by se měl Babiš sejít i s prvním místopředsedou Evropské komise Fransem Timmermansem. Očekává se, že tématem této schůzky bude zejména budoucí víceletý finanční rámec.