„Jeho charitativní projekty jsou skvělé. Nějakým způsobem ho budu ještě kontaktovat, uvidíme, jestli přijme pozvání do Prahy,“ řekl Babiš po jednání s tím, že Gatese pozval do české metropole na květen příštího roku. Právě tehdy se totiž v Praze uskuteční konference mezinárodní organizace Rotary International sdružující podnikatele s dobročinnými aktivitami, mezi jejíž členy patří i Gates.

Patrik Nacher
V ANO to vře. Poslanec Nacher mluví o honičce na Kleslovou

Český premiér dnes s Gatesem jednal o svém plánu na pomoc obětem syrské války přímo v Sýrii, o konkrétní spolupráci však řeč nebyla. „Právě teď jednáme v Bruselu o politice, financování podpory vědy a výzkumu a rozvojové pomoci,“ napsal Babiš na twitteru k fotografii s Gatesem.

Schůzku inicioval sám Gates skrze svou charitativní nadaci Bill & Melinda Gates Foundation. Technologický vizionář a filantrop se během své návštěvy Bruselu setká i s dalšími vrcholnými představiteli členských zemí EU i zástupci unijních institucí. Již ve středu odpoledne přitom jednal s předsedou Evropské komise (EK) Jeanem-Claudem Junckerem.

Gatesova nadace pomáhá v Africe

Charitativní nadace Billa a Melindy Gatesových pomáhá v zemích třetího světa. V poslední době proto zakladatel Microsoftu nachází společnou řeč s Evropskou unií. Aktuálně totiž problematika pomoci v těchto zemích nabrala i druhotný rozměr, protože zlepšení podmínek v Africe by mohlo snížit ekonomicky motivovanou migraci do Evropy.

Ve čtvrtek má Gates jménem své nadace podepsat s komisařem pro mezinárodní spolupráci a rozvoj Nevenem Mimicou dohodu o „významném finančním příspěvku“ nadace do Evropského plánu vnějších investic. Podle Evropské komise budou tyto peníze použity na rozvoj diagnostických zdravotnických služeb v subsaharské Africe.

Francouzský prezident Emanuel Macron
Česko navštíví francouzský prezident Macron. Sejde se se Zemanem i Babišem

Podle Babiše by však měla mít pro Afriku plán ekonomické spolupráce se zvláštním zohledněním migrace i samotná Evropa. Po čtvrtečním jednání unijního summitu uvedl, že se mu podařilo získal podporu několika evropských lídrů pro svůj návrh, aby Evropská unie zvážila použití části zvýšeného rozpočtu pohraniční agentury Frontex právě na pomoc africkým zemím.