Babiš podal žalobu loni v únoru, kdy zároveň žádal odškodnění milion eur (zrhuba 26 milionů korun). V srpnu si to pak rozmyslel a svojí žalobu i na deník Nový Čas bez udání důvodu vzal zpět, informuje Denník N. Okresnímu soudu Bratislava tak nezbylo nic jiného než to akceptovat, o zastavení řízení rozhodl v prosinci. Rozhodnutí bude formálně platné až ve chvíli,  až se k odvolání vyjádří všechny strany.

Premiér Andrej Babiš
Babiš žaluje Nový Čas za článek o spolupráci s StB. Po deníku chce milion eur

V rozhovoru, který kromě Nového Času poskytl i některým britským médiím, Sarkocy tvrdí, že Babiš byl vědomým spolupracovníkem StB a za své udavačské zprávy dostával nemalé peníze, konkrétně částky od tisíce do pěti tisíc tehdejších korun. "Jeho spis o spolupráci s StB není zfalšovaný a jeho informace hodnotili tehdejší příslušníci jako velmi dobré. Vždy měl rád peníze," řekl tehdy mimo jiné v rozhovoru Sarkocy. 

Zatím nekomentoval

Denník N se nyní obrátil na premiéra Babiše, aby své rozhodnutí okomentoval. Zatím se však nevyjádřil. Sarkocy však tvrdí, že Babiš neunesl důkazní břemeno. Když mu prý ukázali důkazy, radši se rozhodl žalobu stáhnout. 

Sarkocy pracoval v letech 1980–1984 na oblastním odboru StB v Bratislavě, poté v rozvědce a mimo jiné jako diplomat v Londýně. Český premiér spolupráci s StB dlouhodobě odmítá. Babiš se u slovenských soudů pokouší o odstranění svého jména ze seznamu spolupracovníků komunistické StB. 

Andrej Babiš.
Babiš v registru agentů StB zůstane. Soud ve Štrasburku jeho stížnost zamítl

Ačkoli nejnižší soudní instance rozhodla na základě svědectví trojice bývalých důstojníků StB v Babišův prospěch, Ústavní soud později rozhodl, že svědectví někdejších pracovníků tajné policie nemůže být považováno za důvěryhodné.

Ústavní soudci tak dali za pravdu historikům, podle kterých jsou daleko věrohodnějším materiálem fragmenty dvanácti svazků StB. V nich má osoba Andreje Babiše figurovat pod krycím jménem Bureš. Český premiér zároveň chybně směřoval svou žalobu proti Ústavu paměti národa, nikoli proti Slovenské republice.

Poté, co slovenské soudy včetně Nejvyššího soudu rozhodly, že agent Bureš v seznamech StB zůstane, se Babiš v červnu lonského roku obrátil ke štrasburskému Evropskému soudu pro lidská práva. Tribunál ve Štrasburku však Babišovu stížnost zamítl. „Pravda je na mojí straně a jsem přesvědčen, že spor vyhraju, protože jsem nikdy žádnou spolupráci nepodepsal,“ uvedl tehdy Babiš, který se hodlá soudit dál. 

Andrej Babiš
Curyšská univerzita zrušila projev Babiše, emigrantům vadí jeho minulost