V televizním projevu odsoudila jakékoliv porušování lidských práv a uvedla, že je připravena začít prověřovat rohingské migranty, aby se mohli vrátit. Informovala o tom agentura Reuters.

Přesto ve svém projevu podle Reuters opomněla zmínit armádní operace v problematickém Arakanském státě, po kterých následoval doposud neustávající útěk muslimského etnika Rohingů do sousedního Bangladéše. Podle informací zahraničních médii se jedná až o 410 tisíc lidí, tedy zhruba třetinu barmské populace.

„Jsme znepokojeni, když slyšíme, o jaký počet muslimů uprchlých přes hranice se jedná. Chceme zjistit, proč,“ uvedla podle agentury Reuters Do Aun Schan Su Ťij.

Satelitní snímek hurikánu Maria.
Maria začala pustošit Karibik, dosáhla nejvyššího stupně. Probíhají evakuace

Reagovala na tlak světových mocností, které poukázaly také na hromadná mučení a znásilňování. „Odsuzujeme veškerá porušování lidských práv a nezákonné násilí. Jsme odhodláni obnovit mír a stabilitu právního státu,“ citovala nositelku Nobelovy ceny agentura Reuters.

„Podnikneme kroky proti všem, kteří jednají v rozporu se zákony naší země. Nehledě na jejich víru, rasu či politickou příslušnost,“ prohlásila barmská vůdkyně s tím, že od 5. září nedochází k žádným ozbrojeným střetům a vojenský čistkám.

Rohingové vyhánění z Barmy
Mučí je, vraždí, znásilňují. Z Barmy uteklo 370 tisíc Rohingů. OSN je ve střehu

Diplomaté ze západních zemí poselství Do Aun Schan Su Ťij uvítali, ačkoliv u některých i nadále panují pochybnosti, protože neukázala na konkrétní viníky. Podle Amnesty International totiž vůdkyně a její vláda „pohřbívají hlavy v písku“, protože přehlížejí násilnosti barmské armády, napsala Reuters.

Například vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn před týdnem prohlásil, že tato situace je učebnicovým příkladem etnických čistek.

Barmští uprchlíci:

Zdroj: Youtube