Podle dohody spolkové vlády s Mnichovem bude bavorská pohraniční policie provádět kontroly na hranicích s Českou republikou a Rakouskem pouze s povolením spolkových úřadů nebo na jejich žádost.

Markus Söder
Pohraniční policie? Bude působit i u hranic s Českem, potvrdil bavorský premiér

Spolková pohraniční policie si navíc ponechá výlučně ve své pravomoci boj s migrací a prověřování cizinců. Bavorští policisté tak nesmí nikoho odmítnout na hranici a poslat ho zpět do Rakouska. To smí výhradně spolková policie.

„Odmítnutí může provést pouze spolková policie,“ řekl Seehofer. „Odhodlaná spolupráce mezi oběma policejními složkami přispěje k větší bezpečnosti. Bavorští úředníci jsou proto při hraničních kontrolách nezávislí na spolkové policii,“ dodal.

Jan Hamáček
Nelegální migrace přes Česko do Německa klesá, říká Hamáček

Bavorsko mělo jako jediná spolková země až do konce 90. let minulého století svou vlastní pohraniční policii, která existovala paralelně se spolkovou. Nyní tento orgán k 1. červenci obnovilo.  V současnosti má 500 příslušníků. Bavorská vláda však chce do roku 2023 jejich počet zdvojnásobit.

„Naším cílem je zejména dostat co nejvíce kriminálníků z oběhu předtím, než spáchají trestné činy,“ uvedl pro server TAG24 bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann (CSU).

Horst Seehofer
Německá vládní koalice se shodla: tranzitní centra nebudou