"Naším cílem je, aby hranice zůstaly otevřené," zdůraznil Söder. "Kdo chce ale udržet otevřené hranice, musí se postarat o více bezpečnosti," dodal.

Negativní test na koronavirus bude muset při vstupu do Bavorska předkládat každý zahraniční pracovník, který v uplynulých 14 dnech pobýval v některé z rizikových oblastí. Německý Institut Roberta Kocha (RKI) zařadil Česko na seznam rizikových oblastí již 25. září. Ze čtyř rakouských spolkových zemí, které s Bavorskem sousedí, považuje RKI nyní za rizikové dvě: Tyrolsko a Vorarlbersko.

Odběrové místo pro testy na nákazu koronaviru v německém Ronnenbergu 20. října 2020
Koronavirus ve světě: Německo hlásí 7595 nakažených, Slovensko nový rekord

Söder dnes v projevu k vývoji epidemie v Bavorsku rovněž uvedl, že hodlá zavést v ohniscích nákazy nové restrikce. V oblastech, které budou mít více než 100 nakažených na sto tisíc obyvatel za sedm dní, bude omezený počet účastníků na akcích na 50 a restaurace a hospody se budou zavírat ve 21:00. Výjimky z omezeného počtu účastníků budou platit jen pro bohoslužby a demonstrace.

Symbolická hranice 

V Bavorsku v posledních době stále více okresů překračuje symbolickou hranici 50 případů nákazy na sto tisíc obyvatel za sedm dní. Osm měst a venkovských okresů je nyní podle premiéra už nad hranicí 100 případů. Jsou mezi nimi například Mnichov, Augsburg, Schweinfurt či Weiden.

O koupi ostrovů vyvolanou koronavirem je velký zájem.
Miliardáři se bojí koronaviru. Chtějí koupit i celé ostrovy

Nejhorší je ale nyní situace v okresu Berchtesgadener Land, který má 262,4 případů na sto tisíc za sedm dní. V tomto okrese na jihovýchodě Bavorska začala v úterý platit 14denní karanténa. S trasováním tu nyní pomáhají i zdravotníci bundeswehru.