„Celý včerejší den pokračoval USAR tým ve vyhledávacích a záchranných pracích v Bejrútu. Od rána do 13 hodin pracovalo družstvo 15 záchranářů, 3 psů a statika v přiděleném sektoru. Na místě nasazení proběhla návštěva generála Josepha Aouna,“ uvedla tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Studená.

Práce záchranářů v Bejrútu na místě eploze v bejrútském přístavu, 7. srpna 2020
Exploze v Bejrútu: Libanonský prezident odmítá mezinárodní vyšetření

„Ve 13:00 proběhlo střídání družstev, nasazeno bylo 13 záchranářů, doktor a 2 psi, kteří pokračovali v práci v přiděleném sektoru. Nikdo nebyl nalezen. Sektor, ve kterém tým do včerejšího dne pracoval, je strategickou potravinovou cestou,“ popsala. Jedná se o místo přístavu určené k zakotvení velkých lodí s potravinami, které se nadále distribuují pozemní cestou. „Bylo tedy nutné prohledat sutiny, jestli v nich nikdo nezůstal, aby na místo mohla těžká technika, která odklidí sutiny a vyčistí cestu pro průjezd aut,“ doplnila Studená.

Zdroj: HZS ČR

Bezpečnostní situace je stabilní

Bezpečnostní situace v oblasti, kde český tým působí, je stabilní. „V centru města a v blízkosti vládních budov proběhly v nočních hodinách demonstrace, které ale nemají dopad na bezpečnost teamu. Transport týmu stále zajišťuje libanonská armáda. Místo nasazení je v uzavřené oblasti pod kontrolou armády. Všichni členové týmu jsou v pořádku,“ uvedla Studená.

Čeští hasiči v Bejrútu
V Bejrútu dál pátrají po zavalených, pomáhají i Češi. Ve městě proběhly protesty

V průběhu sobotního dne bude tým USAR nasazen k prohlídce obytných domů, které byly zasaženy explozí. V odpoledních hodinách však musel své pátrání přerušit. „Vrátili jsme se na základnu v Bejrútu. Vyzvala nás k tomu armáda z bezpečnostních důvodů. Až se situace uklidní, budeme pokračovat v prohledávání trosek,“ informovali hasiči na twitteru.

Důvodem byla plánovaná demonstrace. Protest měl projít v blízkosti přístavu a zamířit na nedaleké náměstí v centru Bejrútu. Demonstranti se však pokusili překonat zátarasy a proniknout k budově parlamentu. Libanonská policie proti nim zasáhla za použití slzného plynu.