Odstoupení od eutanazie přišlo poté, co sobotní zpráva o tomto zákroku vyvolala polemiku a kritické reakce v Belgii i zahraničí. Plánovaný zákrok měl být bezprecedentní v jakékoli evropské věznici.

"Šlo by vlastně o skrytý trest smrti. Je snad přehnané tvrdit, že toto řešení přibližuje nebezpečně naši společnost k barbarství," prohlásil předseda Belgické ligy lidských práv Alexis Deswaef. Reagoval i na to, že další patnáctka vězňů v Belgii už požádala po vzoru Van Den Bleeken o eutanazii.

Jedenapadesátiletý vězeň, který strávil za mřížemi 30 let za vraždu a několik znásilnění, žádal o eutanazii kvůli údajným přetrvávajícím násilnickým sexuálním představám, které není schopen kontrolovat. Zůstává prý proto nebezpečný společnosti, a nemá tak šanci dostat se na svobodu. U soudu si také stěžoval na nedostatečnou léčbu, protože Belgie nemá patřičné zařízení a nebyla se s to dohodnout s Haagem na jeho převozu do Nizozemska, které takové zařízení má.

Nyní úřady slibují, že se již otevírá možnost vězně do vhodného zařízení v Nizozemsku poslat. Podle ministra Geense tak Van Den Bleeken dostane příležitost na "slušný život". Lékaři, kteří mají v zemi v otázce eutanazie hlavní slovo, se ke změně svého postoje nevyjádřili.

V převážně katolické Belgii je eutanazie legální od roku 2002, Van Den Bleekenův případ je však podle agentury AP první svého druhu. Mnoho lidí ho považovalo za selhání belgického zdravotnického i justičního systému. V belgickém království, stejně jako v jiných členských zemích Evropské unie, byl trest smrti zrušen.