Prezident se potýká s vlnou protestů a stávek poté, co jej úřady minulý měsíc prohlásily vítězem prezidentských voleb z 9. srpna. Podle opozice byl ovšem výsledek zmanipulovaný a neuznala ho mimo jiné ani EU. Lukašenko volební podvody popírá a nejeví žádné známky ochoty k ústupkům.

Policejní a vojenské jednotky dnes zablokovaly centrum Minsku, demonstranti však pochodovali k prezidentskému paláci, který se nachází zhruba tři kilometry od centra. Areál paláce blokovali policisté vybavení štíty a vodním dělem, píše agentura AP.

Podle agentury Interfax několik osob utrpělo zranění při potyčkách u minského závodu na traktory MTZ. Ales Bjaljacki, šéf nevládní organizace na ochranu lidských práv Vjasna, odhadl, že do dnešních protestů v Minsku se zapojilo více než 100 tisíc lidí.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko na snímku z 27. srpna 2020
Demonstrace v Bělorusku: Lukašenko obvinil z jejich ovlivňování ČR a další země

"Toto moře lidí nelze zastavit vojenským vybavením, vodními děly, propagandou a vězněním. Většina Bělorusů chce pokojnou změnu moci a bude ji neúnavně vyžadovat," uvedla členka vedení opoziční koordinační rady Maryja Kalesnikavová.

Ministerstvo vnitra podle agentury Reuters oznámilo, že při sobotních protestech bylo zadrženo 91 demonstrantů. Dodalo, že posílí bezpečnostní opatření a podnikne všechny potřebné kroky, aby zabránilo porušování veřejného pořádku.

Protesty se odehrávaly také v dalších běloruských městech, mimo jiné v Grodnu, Brestu, Mogilevu či Bobrujsku. V Grodnu na hranici s Polskem a Litvou uniformovaní policisté zaútočili na demonstranty a rozehnali jejich shromáždění. Podle agentury DPA použili i slzný plyn. Na sociálních sítích kolovaly snímky, jak jsou policisty odvlékány i postarší ženy. Zatýkání se podle serveru tut.by odehrálo i v Brestu.