Kontroverzní expremiér, který obvinění odmítá, měl uměle navýšit poplatek za nákup televizních práv. Je podezřelý, že část těchto peněz prostřednictvím jiných svých firem ukryl před zdaněním a využil k vytvoření stamilionových tajných fondů.

Spolu s Berlusconim má být odsouzen i šéf společnosti Mediaset Fedele Confalonieri, pro kterého prokuratura žádá tři roky a čtyři měsíce vězení.

Kauza je jednou z několika, jež šestasedmdesá­tiletému politikovi a podnikateli komplikují poměrně bouřlivý podzim života. Mediálně nejviditelnější z nich je případ nezletilé tanečnice Ruby, jejímž půvabům Berlusconi údajně nedokázal odolat.

Berlusconi je kromě sexu s osobou mladší 18 let podezřelý také z toho, že jako premiér zneužil svého postavení a osobní intervencí Ruby uchránil před policejním vyšetřováním kvůli krádeži.

Kromě aféry „Rubygate" se expremiér zodpovídá ještě z účasti na využívání nelegálně pořízených nahrávek a z podezření z uplácení svědka. V minulých letech stál před soudem nesčetněkrát, nikdy ale nebyl pravomocně odsouzen.

Pod tlakem skandálů a tíživé ekonomické situace své země Berlusconi z úřadu odešel loni v listopadu. Jeho kabinet vystřídala úřednická vláda Maria Montiho.