„Bezpečnost světa závisí na krocích, které podnikneme,“ řekl na summitu OSN o jaderné bezpečnosti řekl dalším světovým vůdcům.

Summit, který začal v pondělí, se účastní nejvyšší představitelé více než 50 zemí světa, včetně Číny a Ruska. Podle Obamy mezinárodní společenství udělalo velký pokrok při likvidaci jaderných materiálů a při zlepšování bezpečnosti jaderných zařízení ve světě. Snížilo se tak podle něj riziko, že radioaktivní materiály padnou do rukou teroristů.

Nicméně tyto materiály jsou stále na mnoha místech zranitelné a usiluje o nich pořád hodně nebezpečných hráčů, řekl Obama. „Nebylo by potřeba mnoho radioaktivního materiálu, aby byly usmrceny statisíce lidí. To není přehánění, ale realita, které čelíme,“ uvedl Obama. „Jaderný terorismus je jednou z nejnaléhavějších a nejvážnějších hrozeb globální bezpečnosti,“ do­dal.

Záminka pro test raket

Summit probíhá v době, kdy v regionu panuje značné napětí kvůli plánovanému vypuštění severokorejské rakety se satelitem. Pchjongjang tvrdí, že raketa jediným cílem rakety je vynést na oběžnou dráhu meteorologickou družici. Událost má podle Severní Koreje připomenout 100. narozeniny zesnulého vůdce KLDR Kim Ir-sena. USA a jejich spojenci jsou však přesvědčeni, že jde o pouhou záminku pro test rakety dlouhého doletu a že to bude znamenat porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN z roku 2009.

Čínský prezident Chu Ťin-tchao Obamovi při schůzce v pondělí řekl, že jeho země bere celý problém velmi vážně a dává Severní Koreji najevo své znepokojení. Obama a Chu se prý shodli, že budou úzce spolupracovat v reakci na jakoukoli potenciální provokaci ze strany KLDR.

Japonský premiér Jošihiko Noda při svém vystoupení na summitu řekl, že „vypuštění severokorejské rakety by odporovalo snahám mezinárodního společenství o nešíření jadrných zbraní a porušilo by rezoluce Rady bezpečnosti OSN“.

První summit OSN o jaderné bezpečnosti byl v roce 2010 ve Washingtonu a jeho hlavním tématem bylo zamezit, aby se vysoce obohacené plutonium a uran nedostaly do rukou teroristů. Několik zemí, mezi nimi třeba Kazachstán, Mexiko či Ukrajina, od té doby svůj nukleární materiál zabezpečily. Příští summit se uskuteční v roce 2014 v Nizozemsku.