„Prezident nebude souhlasit se schůzkou, dokud Severní Korea neučiní nějaký konkrétní krok či akci. Musíme dostat něco na oplátku,“ uvedla mluvčí Bílého domu Sarah Sandersonová na tiskové konferenci.

Sandersonová však nespecifikovala, o jaké kroky by se mělo jednat. Podle jihokorejského emisara, který v Bílém domě Kimovo pozvání ke společnému jednání tlumočil, je Kim Čong-un ochotný vzdát se testů jaderných zbraní a omezit množství jaderného arzenálu. Rovněž bere na vědomí, že společná vojenská cvičení Jižní Koreje a USA budou pokračovat.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un (vlevo) a americký prezident Donald Trump.
Schůzka roku. Trump se sejde s Kim Čong-unem. Projednají jaderné odzbrojení

Jen o několik hodin dříve přitom americký prezident uvedl, že přijal nabídku severokorejského vůdce Kim Čong-una na společné setkání. Na květnové schůzce měli oba prezidenti jednat o denuklearizaci Korejského poloostrova. Kim Čong-un se k schůzce zatím veřejně nevyjádřil.

Na informaci o plánované schůzce příznivě zareagovala většina světových zemí. Zatímco mluvčí čínského ministerstva zahraničí vyjádřil naději, že obě strany dospějí ke správným rozhodnutím, jeho ruský protějšek prohlásil, že se jedná o krok správným směrem. 

Skepticky se ale o schůzce vyjadřovali analytici. Podle nich jsou podobné rozhovory obvykle výsledkem úsilí několika let diplomatické práce.

Setkání jihokorejské delegace s Kim Čong-unem v Pchjongjangu.
Průlom v jednání? KLDR a Jižní Korea po 10 letech uspořádají vrcholnou schůzku