Poradci amerického prezidenta Joea Bidena v soukromí debatují, jak a zda by ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj neměl pozměnit definici „vítězství“ a přiznat možnost, že se území Ukrajiny nenávratně zmenšilo.

Zničené nákupní centrum v ukrajinském Kremenčuku v úterý 28. 6. dopoledne.
Záběry nákupního centra v Kremenčuku po zásahu rakety šokovaly i světové lídry

Tento pesimistický názor podle zdrojů CNN neznamená, že USA chtějí Ukrajinu nutit k územním ústupkům Rusku za účelem ukončení války. Je také možné, že se ukrajinské armádě v protiofenzívě podaří část ztraceného území získat zpět.

„To, zda se jim podaří území dobýt zpět částečně nebo zcela, závisí na tom, jakou podporu jim poskytneme,“ sdělil jeden z poradců působících v Kongresu. Ukrajina podle něj požádala USA minimálně o 48 raketových systémů, prozatím získala příslib osmi.

USA minulý týden ohlásily dalších 450 milionů dolarů (10,5 miliardy korun) na vojenskou pomoc Ukrajině a tento týden mají oznámit, že pro ukrajinskou armádu koupí pokročilý obranný systém země-vzduch NASAMS.

Náladu v Bílém domě podle CNN ovlivňuje fakt, že se Ukrajincům v posledních týdnech nedaří zadržet ruský postup na Donbase. Denní ztráty dosahují až 100 vojáků a Ukrajinci spotřebovávají munici rychleji, než je jim Západ schopen doplňovat.