Podle agentury SABA je boj o přístav označován jako „důležitý milník v dlouholetém úsilí zbavit Jemen šíitských milic“. Agentura Reuters nicméně dodává, že válka vyvolala jednu z nejhorších humanitárních katastrof na planetě. Bitva začala ve středu ráno, kdy na opevnění přístavu zaútočilo několik ozbrojených konvojů. Zabito prý doposud bylo nejméně 39 lidí.

Vojenský konvoj směřující do přístavu Hudajdá
Konflikt v Jemenu pokračuje. Vypukla klíčová bitva o přístav Hudajdá

O pomoc postiženým oblastem se pokoušejí i dodavatelé z OSN, kteří se snaží předat jídlo i nejnutnější potřeby zhruba 8,4 milionům jemenských občanů. Přes přístav, kde zuří boje, nicméně dodávky probíhají jen s velkými obtížemi. Útoky koalice rovněž zasáhly i hlavní cestu, jež míří až do hlavního města Saná.

Ačkoli zástupci koaličních sil uvedli, že vojáci zalidněné čtvrti města vynechají, protože podle operace „Zlaté vítězství“ potřebovali získat pouze letiště a přístav, obyvatelé se bezpečně rozhodně necítí. „Lidé mají strach. Válečné lodě je děsí a nad hlavami jim neustále krouží letadla,“ řekla Reuters po telefonu studentka Amina, která bydlí jen kousek od přístavu.

Rakouská policie našla v odstaveném chladírenském voze desítky mrtvých běženců.
Nechali zemřít desítky migrantů v mrazícím voze. Pašeráci dostali 25 let vězení

Dobytí Hudajdá by válečné misky vah mohlo výrazně převážit na stranu koalice. Dosud ji podporovaly rovněž i západní mocnosti, stále se však držely zpátky s jakýmkoli větším zásahem, a to především kvůli stále se horšící situaci, která zasahuje čím dál větší počet tamních obyvatel.

Výzkumy OSN jsou otřesné. Podle organizace totiž momentálně potřebuje pomoc zhruba 22 milionu jemenských obyvatel, přičemž hrozba hladomoru, pokud se přístup do postižených oblastí neuvolní, by mohla stoupat až k 18 milionům lidí ročně. „Jsme ale tady a nepřestáváme občany zásobovat,“ dodala jedna z pracovnic.

Emirátský ambasador Ali al-Ahmed, jenž žije v Německu, dále prohlásil, že na lodích je připraveno až 60 000 tun nejnutnější pomoci pro obyvatele. Bude nicméně trvat minimálně 72 hodin, než arabské síly pročistí přístav i letiště od všudypřítomně nastražených min.

Húsíové, kteří se arabské koalici v Hudajdá brání, uvedli, že z konfliktu viní především zmíněné západní mocnosti. „Britové nám před týdnem řekli, že Emiráty ani Saúdská Arábie by konflikt bez jejich povolení a souhlasu nevyvolaly,“ uvedl člen velení Húsíů Mohammed Ali al-Húsí.

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj opouští vězení
Zdravím, jsem zase s vámi. Navalnyj byl po třiceti dnech propuštěn z vězení

Ve čtvrtek se má uskutečnit na žádost Velké Británie schůzka rady OSN. Ta proběhne za zavřenými dveřmi, přičemž má oslovit všechny strany, které se konfliktu účastní, a přesvědčit je, aby probíhající válečný střet co nejdříve ukončily.

Theresa Mayová, předsedkyně britské vlády a lídr konzervativců
Britská vláda vyhrála další klíčová hlasování o brexitu