Suché, řídce osídlené pustiny mezi řekami Eufrat a Tigris jsou totiž posledním útočištěm militantů v Iráku poté, co je vojenské a polovojenské jednotky vyhnaly ze všech větších městských oblastí.

"Irácká armáda, federální policie a polovojenské jednotky Hashed al-Shaabi (šiítské milice sil lidové mobilizace) dnes ráno začaly čistit oblast Al-Džazíra, která se rozprostírá mezi provinciemi Salaheddin, Ninive a Anbár," uvedl šéf velitelství operací generál Abdelamir Yarallah v prohlášení.

Podle armády se členové IS schovávají na rozsáhlém území v pohraničí. „Cílem operace je předejít tomu, aby se se zbylé skupiny Daeš (označení IS) rozptýlily v pouštní oblasti, kterou by používali jako základnu pro budoucí útoky,“ řekl podle agentury Reuters plukovník Salah Karim.

Ilustrační foto.
Islámský stát ztratil 95 procent svého kalifátu, tvrdí koalice proti němu

Pouště, oázy a stepi tvoří asi čtyři procenta národního území, řekl minulý týden ministr vnitra Hisham al-Hashemi, irácký expert na IS. Írán, blízký spojenec Iráku již vítězství nad IS oznámil, ale premiér Hajdar Abádí trvá na tom, že konečné vítězství by chtěl oznámit až poté, co bude IS poražen právě i v poušti.

"Po skončení operace oznámíme konečnou porážku Daeš v Iráku," řekl. Posledním větším městem, které IS v Iráku držel, byla Ráva. Armáda ho tam porazila minulý pátek. Ani v sousední v Sýrii už neovládá větší města a je přítomen pouze v části provincie Dajr az-Zaur.

Hraniční přechod Ravah v Pásmu Gazy, ilustrační foto
Přechod Rafah v Pásmu Gazy se po deseti letech otevřel, zatím na tři dny

V sousední Sýrii provádějí obdobné operace vládní síly s podporou Ruska a kurdské síly za podpory USA. Zde bojují ve venkovských oblastech severně od údolí Eufrat. Tam se islamisté stáhli poté, co byli vyhnáni ze všech větších měst.

Boj Iráku a jeho spojeneckých sil proti Islámskému státu trval tři roky. V roce 2014 kontrolovala tato džihádistická organizace v Iráku a v Sýrii víc než 34 tisíc čtverečních kilometrů. Protiofenzíva zahrnovala téměř téměř 25 tisíc vojenských náletů letadel protiislamistické vojenské koalice pod vedením Spojených států a další nálety tisíců ruských, iráckých a syrských letadel. Kvůli Islámskému státu opustily své domovy víc než tři miliony lidí v Iráku a 6,5 milionu lidí v Sýrii, včetně 2,8 milionu dětí. 

Rakká je v troskách
Osvobozené, ale v troskách. Syrské město Rakká bylo během bojů úplně zničeno