Zemědělci loni vysázeli koku na 23.000 hektarech půdy v desetimilionové jihoamerické zemi, což je o 23 procent méně než před třemi roky a vůbec nejméně od roku 2002. „Země se nachází na dobré cestě, aby splnila cíl omezit pěstování koky na 20.000 hektarů do roku 2015," uvedl podle agentury Reuters zástupce úřadu OSN pro boj s drogami a kriminalitou Antonio de Leo.

Podle údajů OSN vyprodukovala loni tato chudá andská země 36.300 tun koky, která je základní surovinou k výrobě kokainu. Proti předloňsku to je o 11 procent méně. Pokles produkce dnes označil za úspěch prezident Evo Morales, který sám pochází z prostředí kokových pěstitelů a je propagátorem pěstování kokových lístků pro běžnou konzumaci.

Přísun energie

Bolivijci vnímají žvýkání listů koky či pití kokového čaje jako přísun energie či obranu proti nevolnosti z vyšších nadmořských výšek. Koka podle OSN tvoří 9,4 procenta produkce bolivijského zemědělství.

Úmluva OSN o drogách od roku 1961 listy koky zakazuje, stejně jako kokain, heroin, opium a morfium. Bolívie v roce 2012 od úmluvy odstoupila na protest proti kriminalizaci žvýkání listů koky. OSN poté uznala tuto praxi jako bolivijskou tradici a zemi ji povolila. Bolívie, která je po Peru a Kolumbii největším světovým producentem kokainu, se nakonec k úmluvě vrátila.