Pokud bude nový systém fungovat, mohl by podle BP zachytit veškerou ropu, která dosud vytékala do moře. To by představovalo zlom ve zvládání nejhorší ekologické katastrofy v dějinách USA, napsala dnes agentura Reuters.

Videozáběry ukázaly, jak se 30 metrů vysoký válec vedený dálkově řízenými roboty nasouvá na původní nefunkční ventil, z nějž uniká ropa. Po utěsnění spojů mezi zařízením a vrtem odborníci budou po 48 hodin měřit tlak v novém krytu. Pokud by tlak pozvolna vzrostl a udržel si vysoké hodnoty, znamenalo by to, že všechna ropa skutečně teče do odsávacího zařízení a neuniká žádnou dosud nezjištěnou trhlinou na trubce vrtu, která vede z mořského dna.

"Očekává se, že během testu se do oceánu nedostane žádná ropa. Nemůžeme to však zaručit," uvedla BP v tiskovém prohlášení. Zároveň zdůraznila, že ani úspěšné připojení nového krytu nebude znamenat definitivní ucpání vadného ventilu. Společnost připomněla, že za takové řešení nadále považuje vyhloubení odlehčovacích vrtů.

Nová naděje

Bývalý admirál americké pobřežní stráže Thad Allen, který kontroluje práce na ucpání vrtu nicméně vyjádřil naději, že nový systém bude fungovat. Podle něj je také zařízení schopno na krátký čas zadržet ropu v trubkách, i když k odčerpávacímu systému nebudou připojeny žádné tankery. "Bylo by to možné využít například při hurikánu nebo při špatném počasí," řekl.

Za ideálních podmínek by mohl nový odčerpávací systém zachytit všechnu ropu, která z vrtu uniká. Podle BP je kapacita nového zařízení 80.000 barelů (12,7 milionu litrů) denně, do moře přitom podle horní hranice vládních odhadů denně vytéká 60.000 barelů (9,5 milionu litrů) suroviny.

Technologie nového odčerpávacího systému se výrazně liší od toho předchozího, který měl kapacitu 28.000 barelů (4,4 milionu litrů) ropy denně. Původní kryt byl umístěn nad zakončením vrtu a část suroviny mohla unikat do moře pod jeho spodním okrajem, protože zde nebylo žádné těsnění. Při současném vrtu bude odsávací zařízení pevně připojeno k vrtu a spoj mezi oběma částmi bude utěsněn.

BP dál hloubí odlehčovací vrty

BP nicméně nadále pokračuje v hloubení odlehčovacích vrtů, které se pod mořským dnem napojí na poškozený vrt a umožní jeho zabetonování. První z těchto šachet nyní zbývá 58 metrů k protnutí poškozeného vrtu v hloubce 3960 metrů pod dnem Mexického zálivu. Podle odhadů britské firmy by tento vrt mohl být hotov na konci července.

Pokud by odlehčovací vrty selhaly, BP má v záloze ještě sestavení podmořského potrubí, které by v hloubce 1500 metrů odvedlo ropu z vadného vrtu do některého z funkčních. Práce na potrubí by podle BP trvaly do konce srpna nebo do začátku září.