Mengovo zmizení, které ohlásila loni v září ve Francii jeho manželka, vyvolalo velký rozruch. Čínské ministerstvo státní bezpečnosti po dlouhém mlčení začátkem října oznámilo, že Meng přijímal úplatky, a proto byl během své návštěvy Číny zadržen. Mengova choť, která získala společně se svými dvěma dětmi na počátku května ve Francii azyl, tvrdí, že proces je politicky motivován.

Meng Chung-wej, šéf Interpolu, který se ztratil v Číně.
Ztracený šéf Interpolu se našel. Vyšetřuje jej čínská policie

Disciplinární komise čínské komunistické strany v březnu uvedla, že Meng byl z komunistické strany vyloučen a že jeho případ byl předán orgánům činným v trestním řízení. Podle disciplinární komise Meng "svévolně a okázale utrácel státní prostředky, aby umožnil své rodině luxusní životní styl".

Protikorupční kampaň 

Komise rovněž bez bližších podrobností uvedla, že Meng využil svého postavení k tomu, aby pomohl manželce získat práci, a že od jiných lidí přijal nelegálně "velké množství věcí" výměnou za poskytování různé podpory při povyšování nebo při změnách pracovního místa. Bývalý šéf Interpolu je také podezřelý, že bral úplatky a značně poškodil dobré jméno strany a zájmy státu, stojí v prohlášení.

Nyní 65letý Meng byl před nástupem k Interpolu náměstkem čínského ministra pro vnitřní bezpečnost. Je dalším vysokým čínským činitelem zadrženým v rámci protikorupční kampaně, kterou prezident Si Ťin-pching zahájil v roce 2012 s cílem tvrdě postupovat i proti zkorumpovaným politickým špičkám. Lidé obvinění z korupce jsou zpravidla shledáni vinnými a odsouzeni k dlouhému vězení, někdy až na doživotí, píše agentura AP.

Ředitel Interpolu Meng Chung-wej (vlevo)
Francie vyhlásila pátrání po šéfovi Interpolu. Ztratil se v Číně