Devětadvacetiletému Abdelkaderovi hrozí případné obvinění ze spolupachatelství a přípravy teroristických útoků poté, co jeho bratr Mohamed Merah od 11. do 19. března postřílel sedm lidí včetně tří židovských dětí. Nakonec se ho podařilo vystopovat a elitní jednotka ho po dvoudenním obléhání ve čtvrtek zastřelila v jeho bytě v Toulouse.

Jak s odvoláním na žalobce uvedla agentura AFP, devětadvacetiletý Abdelkader Merah popírá, že svému o šest let mladšímu bratrovi s útoky pomáhal. Připustil ale, že je na bratrovy činy „hrdý“, a také to, že byl přítomen při krádeži skútru, na němž Mohamed jezdil na místa činů. Policie navíc našla v jeho vozidle výbušniny.

Po čtyřech dnech předběžného zadržení v neděli soud rozhodl o uvalení formální vyšetřovací vazby. Abdelkaderova manželka, o níž předchozí zprávy hovořily jako o přítelkyni, byla propuštěna.

„Policejní šetření poskytlo vážná vodítka, která naznačují, že jeho účast coby komplice při zločinech spojených s terorismem je věrohodná,“ uvedl v prohlášení úřad pařížského veřejného žalobce. Další vyšetřování má rozhodnout, zda by měl Abdelkader Merah být souzen.

Mezitím vycházejí najevo další okolnosti činů Mohameda Meraha. Členům speciální jednotky, kteří obléhali jeho byt v Toulouse, prý sdělil, že zabíjení v Toulouse a jeho okolí bylo jen začátkem. Chtěl prý své oběti vidět a dotýkat se jich, než je zabije. A jedinou lítost údajně vyjádřil nad tím, že se mu nepodařilo dostat dovnitř židovské školy, kde by mohl zabít víc dětí.