Virus Sars-CoV-2 odhalily testy v Brazílii od začátku pandemie u více než 645 tisíc lidí, více nakažených registrují úřady pouze v USA. Nově přibylo 30 830 nakažených a 1005 obětí. Ve srovnání s předchozím dnem, kdy úřady nahlásily rekordních 1437 úmrtí, se bilance citelně snížila.

Převoz pacienta v Brazílii
Koronavirus ve světě: Brazílie v počtu zemřelých předstihla Itálii

Brazilský pravicový prezident Jair Bolsonaro v pátek pohrozil, že země opustí Světovou zdravotnickou organizaci (WHO), když se nepřestane chovat jako "politická organizace". WHO předtím varovala, že pokud chce nějaká země uvolňovat karanténní opatření, musí mít jistotu, že se jí podařilo postup epidemie zpomalit. Bolsonaro je ale zastáncem rychlejšího uvolňování restrikcí v zájmu minimalizace ekonomických škod.

"Epidemie v Latinské Americe se vyvíjí velice znepokojivě," řekla v pátek v Ženevě mluvčí WHO Margaret Harrisová. Bolsonaro naproti tomu opakovaně bagatelizuje nebezpečí, jaké koronavirus představuje. V úterý prohlásil, že "smrt je osudem všech", předtím o covidu-19 mluvil jako o "chřipečce".

Mexiko hlásí rekordní nárůst počtu nakažených

Mexiko zaznamenalo rekordní nárůst počtu případů nákazy koronavirem - za den přibylo přes 4346 infikovaných. Informovalo o tom dnes ministerstvo zdravotnictví. Počet úmrtí se v páteční bilanci oproti předchozímu dni snížil - za 24 hodin zemřelo 625 lidí, zatímco o den dříve bylo hlášeno 1092 obětí.

Celkem v Mexiku od začátku epidemie zemřelo 13 170 lidí, virem SARS-CoV-2 se jich nakazilo přes 110.000. Země tak má v rámci jižní a střední Ameriky, která je nyní považována za epicentrum pandemie, nejvíce případů nákazy po Brazílii, Peru a Chile.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová: Pandemie koronaviru odhalila problémy Slovenska

Situace v Mexiku se zhoršuje od konce dubna, v posledních týdnech země denně hlásí několik stovek mrtvých s koronavirem. Odborníci ovšem upozorňují, že ve skutečnosti je v zemi infikovaných mnohem více, protože množství prováděných testů nedostačuje.

Úřady v metropoli podle agentury AP začaly vyšetřovat případ lékařů, kteří vydávali upravené úmrtní listy pozůstalým. Jako příčinu smrti v nich vyloučili covid-19, aby příbuzní mohli tělo svého blízkého vyzvednout rychleji a pohřbít bez jinak nutných bezpečnostních opatření.

V USA za poslední den přibylo 922 úmrtí 

Statistka obětí nemoci covid-19 se v USA za poslední den zvýšila o 922. Celkem země registruje už více než 109.000 úmrtí, uvedla dnes s odkazem na data Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) agentura AFP. Počet dosud odhalených případů nákazy koronavirem se vyšplhal přes 1,894 milionu.

Co do počtu infikovaných i úmrtí jsou Spojené státy suverénně nejpostiženější zemí na světě. V přepočtu na obyvatele ale má více obětí řada evropských zemí včetně Itálie, Francie či Španělska.

 #interaktivni-infografika|cadb058e-59ba-42c4-bb1f-2a54ff7e64bc#

Vrchol epidemie mají Spojené státy zřejmě za sebou, protože ještě v polovině dubna hlásily úřady denně i více než 3000 obětí. Nyní do statistiky úmrtí přibývá každý den kolem tisícovky jmen, předchozí den bylo úmrtí 1021.

Odborníci nicméně varují, že postup nákazy se může opět zrychlit zejména v souvislosti s masovými protesty proti rasismu, které se konají po celé zemi od konce května. Demonstrací vyvolaných zabitím černocha George Floyda při policejním zásahu se účastní desetitisíce lidí.

Na celém světě zemřelo podle JHU téměř 395 tisíc lidí, kteří onemocněli chorobou covid-19. Potvrzených případů nákazy je celosvětově už více než 6,7 milionu.

V Německu klesl počet nových případů nákazy

V Německu během uplynulých 24 hodin potvrdily testy nákazu koronavirem u 407 lidí, což je o stovku méně, než o den dříve. Zemřelo 33 pacientů s nemocí covid-19, v pátek byla denní bilance obětí o sedm nižší. S odvoláním na údaje Institutu Roberta Kocha (RKI) o tom dnes informovala agentura DPA.

Celkem se od začátku epidemie v zemi virem SARS-CoV-2 infikovalo 183 678 osob, 8646 z nich zemřelo. Téměř 169 tisíc lidí se vyléčilo.

Protestující v Minnesotě s fotografií amerického černocha George Floyda
George Floyd měl pozitivní test na koronavirus, zjistila pitva

Reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden infikovaný, je podle RKI v Německu pod kritickou hodnotu jedna a činí 0,68. To znamená, že jeden nemocný v průměru nakazí méně než jednu další osobu. O den dříve činilo toto číslo 0,57. Od poloviny května udává RKI také takzvané sedmidenní reprodukční číslo, které je méně ovlivněné denními výkyvy. Tato hodnota je nyní 0,83. Podle agentury DPA podává tento údaj obraz o dění starém zhruba osm až 16 dní.

Počet nakažených se v Rusku přehoupl přes 450 tisíc

Počet nakažených koronavirem se v Rusku v předchozím dni přehoupl přes hranici 450 tisíc . Potvrzených případů přibylo 8855 a nákaze podlehlo 197 lidí, o 53 více než o den dříve. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešních informací krizového štábu. Infikovaných je nyní v Rusku potvrzeno 458 689.

V obou ukazatelích - v počtu nově nakažených i v počtu úmrtí - se stav oproti předchozímu dni zhoršil - v pátek krizový štáb ohlásil 8726 nových případů a 144 úmrtí. S nemocí covid-19 zemřelo v zemi se 146 miliony obyvatel už 5725 lidí.

V Moskvě, která je nákazou zasažena velmi silně, úřady přesto o tomto víkendu povolily knižní veletrh, který se má konat na Rudém náměstí, avšak s omezenou účastí do 18.000 návštěvníků. Už toto pondělí se mohla otevřít část obchodů a další pak budou moci provoz obnovit příští týden.