Příznivce brexitu již brzy nad ránem označily za vítěze televize BBC, Sky News a ITV. Stanice Sky News uvedla, že v konečném výsledku očekává vítězství brexitu s 16,76 milionem hlasů. BBC předpokládá, že brexit bude mít celkovou podporu 52 procent.

Volební komise prozatím oznámila výsledky z 371 z celkových 382 volebních obvodů. Příznivci brexitu vedou s 51,7 procentem hlasů. Komentátoři i televize považují za jisté, že si náskok udrží.

Dvouletá lhůta

Pokud se potvrdí vítězství zastánců brexitu, tedy odchodu Británie z evropského bloku, Londýn požádá Brusel o aktivaci článku 50 unijních smluv. Tím se spustí dvouletá lhůta pro vyjednání odluky Londýna.

Evropská unie podle DPA stojí před největší krizí ve své historii, pokud se výsledek potvrdí. Rovněž osud britského premiéra Davida Camerona je nejistý. K rezignaci ho v případě brexitu již vyzval šéf protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage, naopak přes 80 britských euroskeptických poslanců premiéra v dopise žádá, aby bez ohledu na výsledek referenda zůstal ve funkci. Cameron má podle nich povinnost zemi dál vést.

Sunderland? Výrazné vítězství brexitu

Jako první byly sečteny hlasovací lístky v britském zámořském území Gibraltaru, kde s drtivou převahou 95,9 procenta hlasů zvítězili zastánci unie. Krátce poté následovaly skotské souostroví Orkneje, Newcastle, Sunderland a Clackmannanshire.

První vítězství příznivci brexitu, tedy odchodu z EU, zaznamenali v Sunderlandu s 61,3 procenta voličů. Vítězství brexitu v Sunderlandu se očekávalo, ne však tak výrazné. Pro odluku s Bruselem se vyslovili také voliči v obvodech Anglesey, Basildon, Brentwood, Bury, Harlow či Middlesbrough.

Skotsko? Pro Unii

Prounijní voliči zvítězili například v Oxfordu, kde získali 70,3 procenta hlasů, v londýnském City se 75,3 procentem, Clackmannanshiru, Dundee, na Shetlandských ostrovech či v Stirlingu.

Jasně prounijní je Skotsko. V Glasgow získali zastánci unie 66,6 procenta voličů, účast pak činila 56,2 procenta. Také ve třetím největším skotském městě Aberdeenu se raduje prounijní tábor, obdržel 61,1 procenta hlasů. Na výsledky z Edinburghu se zatím čeká.

Prounijní je prozatím s výjimkou obvodu Barking a Dagenham také Londýn. Zastánci britského členství v EU pohodlně s 58,2 procentem hlasů zvítězili i v Liverpoolu. Volební účast v tomto významné přístavním městě na severozápadě Anglie činila 64 procent.

Britská libra po oznámení výsledků v Sunderlandu, kde výrazně zvítězil brexit, prudce klesla na 1,4804 USD, později oslabila ještě více na 1,4070 USD a nakonec se propadla i pod 1,4 USD. Krátce po uzavření volebních místností přitom libra vůči dolaru posílila na nové šestiměsíční maximum 1,4996 USD. Na twitteru uživatelé píší, že jde o největší propad od krize v roce 1976.

Sázková kancelář Betfair výrazně navýšila pravděpodobnost vítězství zastánců brexitu, nyní s ním počítá na 79 procent, o něco dříve během dnešní noci to bylo 51 procent.

Hlasování v referendu skončilo ve čtvrtek ve 23:00 SELČ, jasno o výsledcích by mělo být dnes ráno.

Online reportáž

Brexit. Co také rozhodovalo?

Při projížďce čtvrtečním poledním Londýnem nic nenasvědčovalo tomu, že se právě lámou dějiny. Anglická metropole tepe svým životem, gentlemani kráčejí 
s deštníky, studenti posedávají v kavárnách. Plakáty 
s Remain a Leave tady nikde nejsou vidět, žádný hlasatel pravdy neagituje, zkrátka po vášních kolem referenda 
o vystoupení Velké Británie 
z EU není v městě nad Temží ani stopy. Místní servery ale hlásí, že lidé na svůj hlas stojí dokonce fronty jako ve Wimbledonu nebo severním Londýně.

„Budu hlasovat pro setrvání, neboť mě nikdo nepřesvědčil o výhodách odchodu. Sám jsem přistěhovalec, narodil jsem se v Tanzanii, prarodiče jsou z Indie. Šli jsme sem za lepším životem, chceme pracovat a cítíme se zde doma, tu šanci by měli dostat i další lidé. Nechci, aby moje děti vyrůstaly 
v izolované zemi" řekl Deníku taxikář Nadir.

Čeští a slovenští posluchači z Oxfordu se shodovali v tom, že kampaň byla prosta racionálních argumentů, příznivci brexitu vsadili na kritiku plateb do Bruselu založenou na zkreslených číslech a jejich protivníci byli donuceni přistoupit na emocionání rovinu rozpravy. Logika a fakta šly stranou. Přesto aktuální povolební průzkumy hovoří o větší převaze eurooptimistů.

Brexit by byl i podle čerstvého nositele čestného doktorátu Oxfordské univerzity Tomáše Halíka katastrofou. „Izolacionismus 
a nacionální sobectví vždy měly tragické následky pro Británii i celý svět," uvedl. Premiér Bohuslav Sobotka je zastáncem EU s Británií jako silným členem. „Británie byla neodmyslitelnou součástí EU a věřím, že to tak zůstane 
i po hlasování," míní. ch měli mírně navrch zastánci setrvání v Unii.

Brexit.