Británie tak tímto rozhodnutím může sama zvrátit aktivaci článku 50 unijní lisabonské smlouvy, kterým formálně odstartovala proces odchodu z EU. Podle soudu však může Londýn své rozhodnutí stáhnout do chvíle, než tato dohoda začne platit, nebo do uplynutí dvou let od britského oznámení o odchodu, tedy do 29. března 2019.

Generální advokát unijního soudu Campos Sánchez-Bordona už minulý týden vyjádřil názor, že by Spojené království mělo mít možnost změnit názor na odchod z EU. Dodal však, že i tato možnost podléhá určitým podmínkám a omezením.

Britská premiérka Theresa Mayová
Brexitová dohoda: média spekulují o odložení hlasování a jednání s EU

Evropský soud také nyní zdůraznil, že pokud by Londýn chtěl zvrátit brexit, musel by své jednoznačné a bezpodmínečné rozhodnutí oznámit písemně Evropské radě.

Zastánci setrvání Británie v EU mají tak o důvod více k optimismu. Podle BBC totiž toto rozhodnutí zvyšuje šance, že brexit bude odvolán úplně.

Někteří zástupci EU však před tímto rozhodnutím varovali, že to vytváří nebezpečný precedens. Mohlo by to prý totiž povzbudit ostatní země, aby oznámily svůj odchod ve snaze zajistit si lepší podmínky členství, a následně jej zrušit.

Advokáti na straně Velké Británie však tvrdí, že jde o čistě hypotetický příklad, neboť "Spojené království nemá v úmyslu svůj odchod odvolávat".

Británii čeká předposlední den debat

Dolní komora britského parlamentu má před sebou dnes předposlední den debaty o brexitové dohodě. Vláda v čele s premiérkou Theresou Mayovou má zároveň jednu z posledních šancí na to, aby pro dokument dojednaný s Bruselem získala podporu poslanců, kteří se k němu dosud staví převážně odmítavě. Premiérka Theresa Mayová uvedla, že reálně hrozí, že země Unii nakonec vůbec neopustí.

Britská ministryně vnitra Amber Ruddová
Plán B pro Británii? Podle ministryně práce Ruddové je to norský model

K debatě o brexitu by se měli poslanci dostat kolem 16:30 SEČ. Rozprava by měla po dalších osm hodin pokračovat v úterý, načež má přijít na řadu klíčové hlasování. Britská média ale v posledních dnech mohutně spekulují o jeho odkladu, který prý premiérce Mayové doporučuje řada ministrů ve snaze předejít ponižující porážce. List The Times dokonce v neděli napsal, že někteří blízcí spolupracovníci od Mayové dnes očekávají oznámení poslední diplomatické snahy a "úprk do Bruselu".

Předseda Evropské rady Donald Tusk v neděli na twitteru informoval, že s předsedkyní vlády telefonoval. Nic bližšího k události neprozradil a konstatoval pouze, že přichází "důležitý týden pro osud brexitu". Zpravodajské společnosti BBC se podařilo zjistit jen tolik, že cílem telefonátu bylo poskytnout Tuskovi aktuální informace o procesu ratifikace brexitové dohody v Británii.

Britská premiérka Theresa Mayová
Mayová zveřejnila analýzu brexitu. Británii hrozí nekonečná vyjednávání