Britský ministr zahraničí William Hague vyzval radu, aby velvyslanectví převzala, a oznámil, že Británie v její prospěch uvolní zmrazené fondy z libyjské ropy.

O rozhodnutí vypovědět zbývající personál byl dnes informován libyjský chargé d'affaires, který byl kvůli tomu předvolán na ministerstvo zahraničí.

Británie už v květnu vyhostila Kaddáfího velvyslance a některé libyjské diplomaty. Teď tam podle agentury AP zbývalo ještě osm pracovníků.
"Vybízíme Přechodnou národní radu, aby jmenovala nového diplomatického představitele, který by převzal libyjské velvyslanectví v Londýně. Budeme se k radě chovat jako ke kterékoli jiné vládě ve světě," řekl ministr Hague.

Británie aktivně pomáhá

Zmrazené fondy dělají podle AP 91 milionů liber (asi 2,7 miliardy korun). Británie je jeden z nejaktivnějších členů koalice, která pomáhá povstalcům proti Kaddáfímu. Koalice se přitom kryje rezolucí Rady bezpečnosti OSN, která hovoří o nutnosti chránit libyjské civilisty před Kaddáfího silami.

Kaddáfí stále ovládá většinu země, povstalci mají v rukou většinu její východní části a menší území na západě. Bojová linie se v poslední době v zásadě nemění.

Francie a po ní také Británie v posledních dnech připustily, že Kaddáfí by mohl po očekávaném svržení zůstat v Libyi, ale nesměl by mít žádnou moc.