Do Velké mešity šajcha Zajda v Abú Zabí královna přišla v bílém klobouku ovázaném zlatě vyšívaným šálem. Mešita je mohutný mramorový komplex, v němž se nachází hrob prvního prezidenta emirátů šajcha Zajda bin Sultána Nahajána. Vlády se ujal v roceu 1971, kdy byl zrušen britský protektorát nad Ománem a šesti knížectvími, které nyní tvoří SAE. Omán se tehdy osamostatnil jako nezávislý stát. Královna do něj zamíří ve čtvrtek.

V královnině doprovodu směřujícího do mešity byl její manžel princ Philip a představitelé SAE. Panovnice oděná do dlouhých bílých šatů a bílých rukavic si před vstupem zula boty.

Alžběta II. poprvé SAE navštívila v roce 1979. Později následoval prudký ekonomický rozmach a do emirátů zamířilo mnoho Britů. Dnes jich tam působí víc než 100.000 a podniká tam na 4000 britských firem.

V britské delegaci je také ministr zahraničí William Hague. Před odjezdem královna v Abú Zabí podepíše několik bilaterálních smluv, včetně smlouvy o jaderné spolupráci. SAE budují svůj první jaderný reaktor s pomocí Jižní Koreje. Jeho první část má být spuštěna za sedm let. Haque v narážce na jaderný spor s Íránem ocenil, že v případě SAE se jedná o "přehlednou spolupráci" s mezinárodním společenstvím. "Je to příklad a budeme propagovat jeho následování v dalších blízkovýchodních zemích," řekl ministr.