Přesuňte volby. Není vhodná doba! Po teroristických útocích v Manchesteru a v Londýně volají Britové na sociálních sítích po změně termínu. Marně. „Jsem si zcela jistý, že vysoké procento britské populace je toho názoru, že na volby není ten správný čas," napsal autor petice za odložení voleb Mark Oxley.¨

Majitel bezpečnostní agentury Ali 21 Alois Neuman.
Přísné kontroly na koncertu? Lidé se diví, ale jde o jejich bezpečí, říká expert

Mayová ztrácí podporu

Proti změně termínu předčasných voleb je zejména jejich iniciátorka Theresa Mayová. Preference konzervativců britské premiérky totiž prudce klesají. Podle průzkumu společnosti Survation vedou jen o procentní bod před labouristy. Nezískají tak zřejmě v parlamentě většinu, kterou si chtěli zajistit silný mandát pro jednání o brexitu. Průzkum se uskutečnil už v pátek, tedy ještě před útokem v Londýně. Mayová je přitom kritizovaná za to, že se zasadila o snížení počtů ozbrojených mužů zákona.

Theresa Mayová slibuje změnit taktiku boje proti teroristům
Proti teroristům přitvrdíme, dala najevo britská premiérka

„Po druhém ničivém útoku by měla mít přednost bezpečnost země a občanů," stálo v petici. „Nikdo se nyní o volby nezajímá," dodala na Twitteru jedna z Britek.

Jejich hlas však vyslyšen nebyl. Volby se ve čtvrtek uskuteční. Podle premiérčiny mluvčí vláda spolupracuje se složkami na jejich bezpečném uskutečnění. Úřady nechaly také mimo jiné instalovat na mostech v centru Londýna bariéry, které mají chránit chodce před auty.

Policie se nezaměří jen na bezpečnost na ulicích. Kontroly nebudou chybět ani před volebními místnostmi. Policie nabádá, aby se lidé nebáli a šli hlasovat.

Ostře střežený tenis

V plném proudu jsou už i bezpečnostní přípravy na dva letní sportovní svátky – Wimbledon a mistrovství světa v atletice. Podle listu The Telegraph půjde v obou případech o největší bezpeč-nostní opatření od olympijských her 2012. Co se týče Wimbledonu, tak o vůbec největší ve 140leté historii slavného turnaje. Británie totiž nepočítá pouze s kontrolou samotných návštěvníků. Kolem All England Clubu, kde se Wimbledon koná, vznikne „ocelový kruh".

Donald Trump, Emmanuel Macron a Theresa Mayová na sicilském summitu G7.
Víme, jak bolí Bataclan i Manchester, shodli se Mayová s Macronem

Ozbrojení policisté a zátarasy uzavřou celý areál a vytvoří jakousi „pevnost". Tím se má zamezit především útokům automobily. Poprvé budou kontrolní stanoviště umístěná už na silnicích kolem areálu. Zvláště pak před branami All England Clubu, kterými každý rok projde zhruba půl milionu návštěvníků.

Pod přísným dohledem bude o měsíc později i olympijský park v Londýně, kam se začátkem srpna sjedou nejlepší atleti světa. Očekává se, že silnice v okolí budou uzavřeny a kolem areálu vyrostou taktéž zátarasy.

V souvislosti se sobotním útokem britská policie v pondělí zveřejnila totožnost dvou atentátníků, třetího v úterý. Je jím Ital marockého původu Youssef Zaghba.