O pracovní místa Britů mají podle UKIP zájem miliony Evropanů. "Přicházejí vám sebrat práci", "Britští pracující jsou tvrdě postiženi neomezeným počtem levné pracovní síly", stojí na plakátech. Některé apelují na nacionalistické cítění obyvatel například otázkou "Kdo řídí tuto zemi?" s následnou tištěnou odpovědí "75 procent našich zákonů se nyní připravuje v Bruselu".

Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) usiluje o odchod Británie z EU a o zastavení imigrace do Británie. Právě imigrace, především ze středoevropských a východoevropských zemí EU, se stala po finanční krizi v roce 2008 jedním z ožehavých témat britské politiky. Předvolební průzkumy předvídají straně UKIP v hlasování do EP 22. května velký úspěch. Může porazit i konzervativce premiéra Davida Camerona, kteří patří k umírněnějším euroskeptikům.

Nebezpečné fantazie

Farage nedávno ve dvou debatách o EU v rozhlase a televizi podle průzkumů přesvědčivě porazil britského vicepremiéra Nicka Clegga, jehož koaliční liberální demokraté jsou nejvíce proevropskou britskou stranou. Clegg v debatě plné ostrých výpadů obvinil Farage, že předkládá "nebezpečné fantazie" o EU. Farrage zase tvrdil, že Clegg "vědomě lže" o vlivu EU na britské zákony.

Šéf UKIP zdůrazňoval, že přistěhovalectví postihlo nejvíce "bílou pracující třídu". "Přistěhovalectví je dobré pro bohaté, protože to znamená levnější chůvy, levnější řidiče a levnější zahradníky, ale je to špatná zpráva pro obyčejné Brity … Z bílé pracující třídy se kvůli imigraci stala ta nejnižší vrstva a to si myslím, že je katastrofa ," prohlásil.

Clegg zdůrazňoval, že Británie by mimo Evropskou unii byla chudší a měla méně vlivu v zahraničí. Citoval také z letáku UKIP, který tvrdí, že když se neuzavřou dveře přistěhovalcům z EU, budou Britové časem žít v rezervacích jako indiáni v Americe.