Ministr zároveň vyzval parlament, aby respektoval výsledek červnového referenda, v němž se Britové těsně vyslovili pro takzvaný brexit. Zajistit, že země unii opustí, je podle něj povinností vlády.

Davis dodal, že součástí vládního plánu je také parlamentní hlasování o začlenění unijní legislativy do britského práva, než země unii opustí. Takový krok podle Davise "poskytne záruky pracovníkům, podnikatelům i spotřebitelům".

Ministr poslancům v souvislosti s brexitem také řekl, že už není cesty zpět a že žádné další referendum o této otázce se konat nebude. Bodem, z něhož není návratu, byl podle něj červnový plebiscit.

Souhlas parlamentu

Soud dal minulý týden za pravdu stěžovatelům, kteří se na něj obrátili, a rozhodl, že proces vystoupení Británie z EU nemůže být zahájen bez souhlasu parlamentu. Vláda je naopak přesvědčena, že má pro takový krok mandát daný referendem. O věci bude na začátku prosince jednat nejvyšší soud. "Doufáme, že verdikt bude následovat brzy poté," řekl dnes Davis. Na dotaz labouristické poslankyně Angely Smithové potvrdil, že kabinet rozhodnutí očekává na začátku ledna příštího roku.

Ministr po kritice opozičních labouristů rovněž hájil skutečnost, že vláda o svém vyjednávacím postupu zatím nezveřejnila mnoho informací. Zopakoval, že pokud by tak učinila, mohlo by to ohrozit úspěch rozhovorů. V příhodné době podle Davise vláda nicméně zveřejní, jakým způsobem chce zachovat přístup Británie na jednotný evropský trh.

Některé labouristické poslance Davis obvinil, že chtějí "zmařit a zvrátit" výsledek červnového referenda a zničit vyjednávání premiérky Theresy Mayové.

Podle médií je spíše nepravděpodobné, že by zákonodárný sbor výsledek referenda nerespektoval, ale případné zamítnutí vládního odvolání a následné projednávání v parlamentu může zdržet březnový termín, který stanovila premiérka.