List se odvolává na vládní zdroje, podle nichž v Sýrii působí britská vražedná komanda a cvičí povstalce k útokům proti Asadovi a armádním velitelům. Do výcviku jsou zapojeni členové speciálních oddílů SAS, SBS a Paras. Syřané se od nich učí bojovým technikám, přesnému zaměření zbraní a využití výbušnin proti syrské armádě.

Podle těchto zdrojů prý USA a další západní státy ustupují od původního rozhodnutí nevyzbrojovat syrskou opozici. Jak americký prezident Barack Obama, tak Cameron prý zvažují intervenci a zřízení bezletové zóny.

Cameron minulý týden naznačil, že by se mělo Asadovi umožnit odejít ze Sýrie, ale syrský prezident to okamžitě odmítl. Prohlásil, že v Sýrii zůstane až do konce. Cameron navštívil také syrské uprchlíky v Jordánsku a prohlásil pak, že chce hovořit s Obamou o tom, jak tuto krizi ukončit.

Možnost intervence

Také list The Guardian upozornil na neobvykle svižný sled akcí Británie vůči Sýrii. Cameron nejen hovořil o Asadově exilu, ale uznal také rychle novou opoziční koalici a svolal dárcovskou konferenci určenou k sesazení Asada. Také The Guardian z toho vyvozuje, že poprvé za téměř 20 měsíců syrského konfliktu se rýsuje možnost intervence, jež byla dosud považovaná za nemožnou a příliš nebezpečnou. List podotýká, že kromě Francie ale zatím žádná země podobný názor nesdílí, a to ani USA.

Bývalý americký velvyslanec v Sýrii Robert Ford i po Obamově znovuzvolení prohlásil, že USA zřejmě postoj k Sýrii nezmění a jednání o zřízení bezletové zóny není na pořadu dne.

Damašek musí být opatrnější

Zatím nikomu není jasné, co přimělo Camerona přehodnotit míru rizika spojenou s případnou vojenskou pomocí v Sýrii. Rozhodně prý ale svou reakcí ukončil stížnosti Britů působících na Blízkém východě. V létě tvrdili, že Londýn reaguje na dění v Sýrii s tříměsíčním zpožděním.

To se nyní změnilo, ale není jasné, do jaké míry je Cameron rozhodnut Británii do konfliktu zapojit. V každém případě ale jeho stanovisko přinutí zřejmě Damašek opatrněji plánovat své akce. „Bylo zřejmé, že Asad jedná naprosto beze strachu a jakékoli zdrženlivosti. To je neobhajitelné," citoval The Guardian nejmenovaného západního diplomata.