"Během procesu vyjednávání musíme turbulence očekávat, čeká nás také období několika let, možná i delší, kdy podnikání bude provázet nejistota z výsledné podoby našich vztahů s Evropskou unií. Během této doby bude nutné hospodářství podpořit," řekl Hammond. Dodal, že je zastáncem co nejrychlejšího uzavření dohody s Bruselem.

Ministr chce, aby výsledek znamenal pro britské firmy co největší přístup na jednotný unijní trh, zatímco britská vláda by si podržela kontrolu nad hranicemi Spojeného království. Představitelé EU nicméně opakovaně prohlásili, že Londýn nemůže s přístupem na společný trh počítat, pokud nebude respektovat jeho čtyři svobody, a to volnost pohybu zboží, služeb, kapitálu i osob.

Druhé referendum vypsáno nebude

Brexitu, jak se plánovanému odchodu Británie z EU říká, se Hammond věnoval i v proslovu ke straníkům, ve kterém zopakoval stanovisko vlády, že žádné druhé referendum o britské unijní budoucnosti vypsáno nebude. Dodal, že není možné očekávat žádné vytáčky a kličky, neboť Spojené království skutečně z EU odchází.

"Až se budoucí generace ohlédnou zpět k našemu rozhodnutí z roku 2016, neuvidí konec éry, ale začátek nového věku, neuvidí zemi uzavírající se do sebe, ale stát, který se odhodlaně a rozhodně natahuje k novým příležitostem," řekl v Hammond v závěru svého projevu.

Předtím ministr financí mimo jiné hovořil o tom, že Spojené království chce odchodem z EU získat zpět kontrolu nad svými zákony a hranicemi a zajistit britským soudům svrchované postavení. "Neotáčíme se zády k evropským státům," řekl Hammond s tím, že Británie bude nadále patřit k nejlepším sousedům unie, jejím nejbližším obchodním společníkem i silným bezpečnostním partnerem.