Vědci z Bristolské univerzity a Bristolské laboratoře robotiky v jihozápadní Anglii uvedli, že vytvořili palivovou buňku, která využívá bakterie k rozkládání moči, čímž vzniká energie. Svá zjištění zveřejnili v odborném časopise Royal Society of Chemistry.

„Ještě nikdo nevyužil k ničemu podobnému energii z moči, tudíž jde o vzrušující objev," řekl inženýr Ioannis Ieropoulos. „Krása tohoto palivového zdroje spočívá v tom, že se nespoléhá na chaotickou povahu větru nebo slunce. Vlastně recyklujeme odpad, abychom vytvořili energii. Jde o produkt, u kterého si můžeme být jistí nekonečným přísunem vlastní moči," dodal.

Tým vypěstoval bakterie na anodách z karbonových vláken a umístil je do keramických válců. Bakterie rozkládají chemikálie v moči procházející válci, čímž vzniká malé množství elektrického náboje ukládaného v kondenzátoru. Ieropoulos doufá, že tuto buňku, která má zatím velikost automobilové baterie, bude možné vyladit pro mnoho aplikací. „Naším cílem je mít něco, co se bude snadno nosit s sebou," vysvětlil.

„Zatím zásoby energie z mikrobiologického paliva (MFC), které jsme vyvinuli, stačí na posílání textových zpráv, připojení k internetu a krátký telefonát. Koncept byl vyzkoušen a funguje – a teď je na nás, abychom vyvinuli a vylepšili proces tak, aby MFC dokázal plně nabíjet baterie," dodal. Doufá prý, že by tato technologie jednou mohla být využívána pro pohon domácích zařízení.