„Korsika je v lůnu Francouzské republiky a právě v něm by měla budovat svou budoucnost,“ prohlásil Emmanuel Macron. Připustil ale, že by Korsika v budoucnosti měla být zmíněna ve francouzské ústavě. Podle něj se tak totiž stvrdí příslušnost ostrova ke Francii.

Emmanuel Macron ve svém projevu pohřbil všechny naděje místních nacionalistů, konstatoval deník Le Parisien. Korsičané mimo jiné doufali ve větší pravomoci pro místní samosprávu či zrovnoprávnění korsičtiny s francouzštinou.

Syrští uprchlíci v Calais. Ilustrační foto.
Prezident Macron prý nedopustí obnovení tábora Džungle u francouzského Calais

Francouzský prezident odmítl i názor, že by daně vybrané na ostrově měly zůstat v tamní pokladně. „V takovém případě by Korsika neměla žádný morální nárok na dotace, jichž se jí dostává z centrálního rozpočtu země,“ upozornil Macron.   

Korsika, na níž žije 330 tisíc obyvatel, zažívá v posledních letech období stability. Vlnu násilí zde po roce 1976 rozpoutala Korsická národně-osvobozenecká fronta (FLNC). Ta se ale v prohlášení, které vydala v roce 2014, „rozhodla jednostranně zahájit proces demilitarizace a postupného vykročení z ilegality“.

Emmanuel Macron a Angela Merkelová
Strmý pád mladého prezidenta. Macron trhá rekordy v neoblibě