„Izraeli na míru záleží. Hamás to naneštěstí jen hraje,“ prohlásil v pátek David Baker, mluvčí izraelského premiéra Ehuda Olmerta. „Hamás hraje o čas, aby se znovu vyzbrojil,“ dodal mluvčí, citovaný agenturou Reuters.

Hamás podmínil příměří ukončením izraelské blokády pásma Gazy. Během šesti měsíců oboustranného klidu zbraní pak chtěli Palestinci prostřednictvím egyptských vyjednavačů dosáhnout rozšíření příměří i na Izraelci okupovaný západní břeh Jordánu.

Ostré odmítnutí oboustranného příměří Palestince neodradilo. Podle bývalého palestinského ministra zahraničí Mahmúda al-Zahara, který čtvrteční nabídku zveřejnil, Hamás vyčká, jak se Olmertova vláda vysloví až po návštěvě egyptského prostředníka Omara Sulejmana příští týden v Izraeli.
Izraelské vládní zdroje však podle agentury Reuters popřely, že by o chystané Sulejmanově návštěvě věděly.

Klid není zadarmo

Izraelci odmítají uvolnit blokádu Hamásem ovládaného pásma Gazy, dokud palestinští militanté nepřestanou útočit na židovský stát.
„Obranných operací Izraele nebude zapotřebí, pokud skončí s teroristickými útoky,“ zdůraznil Baker.

Hamás ale první krok učinit nechce.
„Pokud zruší obléhání, jak zní naše podmínka, a znovu otevřou hraniční přechody, budě vše v pořádku… V opačném případě máme své možnosti,“ varoval Mahmúd al-Zahar. „Izrael je naším nepřítelem a naším cílem je tu blokádu prolomit,“ dodal s tím, že „klid není zadarmo.“

Na Západním břehu mezitím neznámý Palestinec v pátek zastřelil dva izraelské strážné.

Bush slibuje palestinský stát

Oživit mírová jednání na Blízkém východě se v závěru svého funkčního období pokouší americký prezident George Bush, který ve čtvrtek v Bílém domě přijal prezidenta palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse.

„Ujistil jsem pana prezidenta, že palestinský stát je pro mě i mou administrativu vysokou prioritou,“ prohlásil Bush po setkání s Abbásem. „Životaschopný stát, stát, který nebude vypadat jako Ementál, stát skýtající naději,“ upřesnil Bush, citovaný stanicí CNN.

Bushovo setkání s Abbásem bylo nicméně pouhou předehrou k jeho květnové cestě na Blízký východ. Na okraj oslav 60. výročí založení židovského státu se americký prezident pokusí zprostředkovat izraelsko-palestinské vyrovnání, narýsované loni v listopadu na mírové konferenci v Annapolisu v americkém státě Maryland. Tam se Olmert s Abbásem zavázali, že do konce roku 2008 podepíší mírovou smlouvu.