„Viktor Janukovyč zradil svůj národ. Zradil svou armádu. V nejtěžší době pro zemi a lid. Stejně jako poslední zbabělce opustil zemi a s milostí osudu utekl do náručí agresora,“ uvedl před soudem státní zástupce s tím, že bývalý prezident pomáhal agresorovi obsazovat ukrajinská území. Podle žalobců Janukovyč na jaře roku 2014 požádal Rusko o vojenskou pomoc, aby potlačil prozápadní povstání v Kyjevě.

Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč získal azyl v Rusku.
Ukrajinský exprezident Janukovyč přišel o téměř miliardu a půl dolarů

Janukovyč uprchl s pomocí ruských bezpečnostních služeb z Ukrajiny 22. února 2014 po masových protestech, které se bezpečnostní složky na jeho příkaz pokusily násilně rozehnat. Při bojích demonstrantů s policií tehdy v Kyjevě zahynulo sto lidí.

„Žádám, aby byl Viktor Fedorovič Janukovyč potrestán 15ti lety vězení,“ řekl státní zástupce. Ukrajinská média dříve spekulovala, že by bývalá hlava státu mohla být odsouzena až k doživotí.

Obsazení Krymu a boje v Donbasu

Po Janukovyčově pádu Rusko anektovalo poloostrov Krym a na východě země se rozhořely boje mezi Kyjevem a Moskvou podporovanými rebely. V těchto bojích navzdory opakovaným mezinárodním snahám o uzavření trvalého příměří dosud zemřelo přibližně 10 tisíc lidí.

Trosky sestřeleného malajsijského letadla.
Za sestřelením letu MH17 stojí údajně vysoký důstojník ruské rozvědky GRU

Žaloba proti bývalé hlavě státu byla podána v říjnu 2016, dnes soud ukončil výslech svědků a další stání bylo naplánováno na 13. září. Zda bude při tomto stání vynesen rozsudek není v tuto chvíli jasné.

Sám Janukovyč, který v podle dostupných informací v současnosti žije v Rostovu na Donu asi 100 kilometrů od ukrajinských hranic, se k soudu odmítá dostavit.

Krym
Ukrajinská vláda rozšířila protiruský sankční seznam. Kvůli volbám na Krymu