Na panamskou půdu Noriega vkročil poprvé od roku 1989, kdy jej zbavila moci americká invaze. Byl přepraven do USA, kde byl odsouzen mimo jiné za obchod s drogami a praní špinavých peněz. Pak jej USA vydaly Francii.

Na 77letého Noriegu už na letišti čekal vrtulník, jímž byl přepraven rovnou do věznice El Renacer v pralese v oblasti Panamského průplavu. Tam by měl strávit 20 let, k nimž byl odsouzen kvůli zodpovědnosti za vraždy politických oponentů v 80. letech, kdy byl faktickým vládcem Panamy.

U věznice se shromáždilo několik desítek odpůrců Noriegovy diktatury, zklamaných, že nemohli bývalého diktátora spatřit na vlastní oči. Vykřikovali na jeho adresu hesla o spravedlnosti.

Prominentní vězeň byl do komplexu přepraven za přísných bezpečnostních opatření a vlastně jej mohli spatřit pouze zástupci médií, pro něž úřady vztyčily na místě jakési lešení. Samotná vězňova cela bude prostá, napsala agentura AP.

Může strávit trest v domácím vězení

Není ovšem jisté, jestli si Noriega trest v Panamě odsedí za mřížemi. Zákon v této středoamerické zemi umožňuje odsouzencům starším 70 let strávit trest v domácím vězení. Zástupci panamského občanského hnutí, které se stavělo proti Noriegově diktatuře v 80. letech, vyzvali vládu, aby Noriegu držela ve věznici.

Nicméně panamský prezident Ricardo Martinelli prohlásil, že Noriega by „měl zaplatit za škody a hrůzu, jichž se dopustil na lidu Panamy“. O případném převedení Noriegy do domácího vězení by ale stejně asi rozhodovala jeho vláda.

Podle generála ve výslužbě Rubéna Daría Paredese, který stál v čele armády před Noriegovým nástupem k moci, bývalý diktátor už zřejmě nemá, co by řekl významného. „Věci, které ví, ztratily na významu, protože svět se změnil a změnila se samozřejmě i (jeho) země,“ zdůraznil.

Ani v politice by neměl velký vliv. „Panamci mají jiné starosti,“ prohlásil sociolog Marco Gandasegui.