Mursí se podle svého advokáta po přibližně pětiminutovém proslovu u soudu skácel k zemi a zemřel dříve, než jej stihli převézt do nemocnice.

Muhammad Mursí
Egyptský exprezident Mursí omdlel u soudu a zemřel. Bylo mu 67 let

Podle zdroje egyptské televize se Mursímu, který byl diabetikem a měl vysoký krevní tlak, dostávalo během procesu péče v soukromé nemocnici v Káhiře. Jeho příznivci naproti tomu tvrdí, že úřady péči o něj zanedbávaly.

Hlavní egyptský prokurátor uvedl, že lékaři podrobně prozkoumají jeho tělo, aby zjistili přesnou příčinu smrti. Mursího skon patrně zvýší mezinárodní tlak na egyptskou vládu, aby zlepšila přístup k lidským právům a zvláště podmínky ve věznicích, kde jsou drženy tisíce islamistů, uvedla Reuters.

Zvláštní křídlo věznice

Mursí byl zadržován ve zvláštním křídle věznice Tura, kde jsou podle ochránců lidských práv vězni drženi v podmínkách, které jsou na mezinárodní i egyptské poměry hluboce podprůměrné. Mursího zvolili Egypťané hlavou státu v prvních demokratických volbách po pádu autoritářského režimu prezidenta Husního Mubaraka. Do voleb šel jako kandidát nyní zakázaného Muslimského bratrstva.

Armáda v čele s tehdejším ministrem obrany Abdal Fattáhem Sísím svrhla Mursího po masivních protestech proti Muslimskému bratrstvu v roce 2013. Sísí byl následně zvolen prezidentem a od té doby tvrdě zakročil proti islamistům a dalším svým odpůrcům.

Ve vězení si Mursí odpykával dvacetiletý trest za podněcování k násilí a zabíjení demonstrantů při protestech z prosince 2012. Za špionáž pro Katar byl také odsouzen na doživotí, což v Egyptě znamená 25 let vězení. Dřívější rozsudek smrti mu byl zrušen, souzen byl ale také v řadě dalších kauz.

Muhammad Mursí
Soud v Egyptě nařídil obnovit proces s exprezidentem Mursím