"Lidé hlasovali, aniž znali skutečné podmínky brexitu. Ty podmínky teď byly upřesněny a lidé mají právo změnit názor. Naším úkolem je přesvědčit je, aby to udělali," řekl Blair na adresu odpůrců odchodu země z unie. Odsoudil také to, že britská vláda se rozhodla k "brexitu za každou cenu" bez ohledu na dopady, jaké to pro Británii bude mít.

Čtěte také: Nabídka mraženého zboží v Česku se postupně rozšiřuje

Při svém prvním velkém vystoupení od červnového referenda Blair varoval, že jednou z hrozeb kolem brexitu je rozpad Spojeného království. Připomněl, že Skotové jasně hlasovali pro setrvání v EU. Brexit v tomto autonomním regionu oživil separatistické tendence a možné budoucí referendum by mohlo vyústit v osamostatnění Skotska, soudí expremiér. Blair byl ve funkci v letech 1997 až 2007.

"Nyní není čas na ustupování, netečnost či beznaděj. Přišel čas ke vzpouře na obranu toho, čemu věříme," prohlásil Blair při zahájení své kampaně v londýnské City. Například otázka imigrace ze zemí EU na britské ostrovy, která hrála významnou roli v referendu, se dá řešit jinak než brexitem, věří Blair. Jeho vláda čelila doma kritice, že dříve než ostatní země EU zcela otevřela dveře pracujícím z Česka a dalších nových členských států převážně ze střední a východní Evropy.

Nepřehlédněte: Britský parlament jedná o brexitu, vláda ho chce začít 9. března

Současná konzervativní premiérka Theresa Mayová je odhodlána zahájit vyjednávání o brexitu s evropskými partnery nejpozději koncem března. Nedávno sdělila, že má v úmyslu zcela zpřetrhat dosavadní pouta a počítá i s odchodem z jednotného unijního trhu. Dojednat chce nové podmínky spolupráce Londýna s EU. Zdůraznila, že je potřeba respektovat výsledek loňského referenda, a politiky varovala před snahou narušovat nastolenou cestu ven z EU.

Úřad premiérky reagoval na Blairův postoj potvrzením, že vláda je "zcela odhodlána" brexit uskutečnit. Bývalý ministr a šéf Konzervativní strany Iain Duncan Smith řekl, že Blairova slova jsou "arogantní a naprosto nedemokratická".