Třiašedesátiletý srbský důstojník Mile Sladoje tvrdil, že vojáci během obléhání Sarajeva „jen bránili" své pozice okolo města a nikdy nemířili cíleně na civilisty. „Nikdy jsme nedostali ani nedali příkazy útočit na civilisty" v Sarajevu, prohlásil Sladoje. Armáda Bosny a Hercegoviny na ně prý tehdy útočila z civilních pozic. „Neexistovalo jediné místo, kde by nebyl nějaký vojenský útvar nebo objekt," řekl. Mladičovy jednotky tak údajně jen reagovaly na „nepřátelskou střelbu" z těchto pozic.

Dvaasedmdesátiletý Ratko Mladić je obžalován z válečných zločinů, ze zločinů proti lidskosti a z genocidy. Hrozí mu za to doživotní vězení. Je mu přičítána především odpovědnost za masakr ve Srebrenici a za ostřelování Sarajeva, při němž zahynulo přes 11.500 lidí, většinou muslimů. Bývalý generál veškerá obvinění odmítl.

Přes tři stovky svědků

Obhajoba chce celkem předvolat 336 svědků. Na jejich vyslechnutí bude vyčleněno 207,5 hodiny, což je stejné množství času, jako měla předtím pro své svědky a předložení důkazů obžaloba. Jak uvedl již dříve Mladičův advokát Branko Lukić, ve prospěch vězněného bosenskosrbského generála bude svědčit i 122 lidí, kteří už předtím svědčili v procesu s někdejším politickým vůdcem bosenských Srbů Radovanem Karadžičem.

Soud s Ratkem Mladičem začal 16. května 2012. Prokuratura předvolala celkem 164 svědků, zhruba stejné množství lidí předalo soudu své svědectví v písemné podobě. Mladić byl dopaden 26. května 2011 v srbské vesnici Lazarevo, předtím dlouhá léta unikal spravedlnosti.