Uznal ho vinným ze zneužití pravomoci veřejného činitele, když vyplatil jistému advokátovi půl milionu kun (1,7 milionu korun) za nepotřebnou odbornou studii. Rozsudek není pravomocný. Proti Polančecovi jsou podle agentury APA vedeny ještě další dva procesy kvůli korupci.

Polančec před soudem tvrdil, že je nevinný a že jednal v zájmu Chorvatska a tehdejšího premiéra Iva Sanadera. Podle chorvatských médií ale uznal, že studie byla využita jako krytí platby advokátovi, který přišel o honoráře, když zastupoval dělníky ve sporu se státem. Pře byla tenkrát urovnána. Soud konstatoval, že Polančec věděl, že podpisem kontraktu porušuje zákon.

Čekají ho další řízení

Bývalého vicepremiéra čekají ještě nejméně další dvě řízení. V jednom musí vysvětlit výstavbu osvětlení sportoviště v jeho rodišti za 230.000 kun (asi 769.000 korun) a v druhém poškození potravinářského koncernu Podravka za 400 milionů kun (přes 1,3 miliardy korun), které měl jako někdejší zaměstnanec spolu s bývalými manažery způsobit nezákonnými finančními machinacemi.

Policie navíc Polančece vyšetřuje, že spolu s šéfem energetického kolosu HEP připravili stát o 600 milionů kun (asi dvě miliardy korun).
Chorvatsko, jedna z bývalých jugoslávských republik, chce vstoupit do Evropské unie v roce 2012. Nicméně Brusel Záhřeb upozornil, že musí přitvrdit v boji s korupcí a posílit justiční systém.

Vláda po loňském překvapivém odchodu premiéra Sanadera zintenzivnila boj proti korupci, která údajně prorostla až na nejvyšší posty. Kvůli korupci je od ledna souzen mimo jiné také bývalý ministr obrany Berislav Rončević. Nekalostí se dopustil údajně při nákupu kamionů pro armádu v roce 2004.