V anglickém Manchesteru dnes začala výroční konference jeho vládní Konzervativní strany, kterou provází rozsáhlé protesty odborářů proti úsporným opatřením a změnám v britské Národní zdravotní službě (NHS).

Britský ministerský předseda v lednu slíbil, že pokud bude v parlamentních volbách v roce 2015 opět zvolen, pokusí se znovu dojednat podmínky britského členství v EU a vypíše referendum o setrvání své země v unii.

Mezi představiteli konzervativní strany má Brusel ínoho tvrdých odpůrců. Ti sice většinou souhlasí s evropským jednotným trhem, politiku Evropské unie však považují za byrokratickou a nedemokratickou.

Lawsin: Británie by měla Evropskou unii opustit

Bývalý ministr financí Nigel Lawson v květnu dokonce prohlásil, že Británie by měla Evropskou unii opustit. Podle něj proto, že Cameronův plán vrátit část pravomocí do Londýna je odsouzen k zániku.

Británie vstoupila do EU v roce 1973 a patří k zemím, které podporují ekonomickou spolupráci v rámci unie. Už méně ale podporuje politickou či vojenskou integraci. Londýn se například nepřipojil k schengenskému prostoru pro volný pohyb osob a vymínil si také řadu výjimek z unijních smluv.

Jednotná Evropa je ale zřejmě stále méně populární i mezi britskými voliči. Podle jednoho letošního průzkumu chce z Evropské unie vystoupit 46 procent Britů, podle jiného průzkumu by chtěla třetina voličů uspořádat referendum o EU již nyní. Pro setrvání v Evropské unii by přitom v květnu hlasovalo podle ankety jen 22 procent lidí.

Během konference Konzervativní strany se v Manchesteru uskutečnil protestní pochod, kterého se zúčastnilo asi 50.000 lidí. Podle policie šlo o jeden z největších protestů, na který policisté kdy dohlíželi.