„V Británii pracuje přes milion Poláků a já chci poděkovat panu premiérovi, že tam mají tak dobré podmínky. Pracují a spoluvytvářejí hrubý domácí produkt Británie a my bychom chtěli, aby měli stejné podmínky jako Britové," řekla na společné tiskové konferenci před setkáním Szydlová v souvislosti s Cameronovým návrhem několikaletého omezení sociální podpory pro zahraniční pracovníky v Británii. Britské požadavky se přitom nevztahují na lidi, kteří již na ostrovech jsou, ale jen na nově příchozí přistěhovalce.

Do unijního summitu – který je plánován na 18. a 19. února a který bude o britském návrhu reforem jednat – chce Cameron získat podporu Polska i ostatních členských zemí. Varšavské jednání bylo považováno za jedno z nejtěžších, neboť Poláci v Británii tvoří nejpočetnější skupinu cizinců ze zemí EU a omezení dávek je ve Varšavě politicky citlivým tématem.

Posílení aliančních vojsk

Cameron dnes zdůraznil, že obě země mají řadu společných zájmů, přičemž vedle posilování hospodářského růstu a konkurenceschop­nosti evropských zemí se zmínil o zajištění bezpečnosti východních států NATO před možnou ruskou hrozbou. Pro Varšavu je to důležitá otázka a někteří představitelé polské vlády před časem hovořili o variantě výměny souhlasu s omezením dávek za britskou podporu posílení aliančních vojsk v Polsku.

Zatímco Cameron ani Szydlová po setkání s novináři nemluvili, své navazující jednání s britským premiérem komentoval předseda vládní strany Právo a spravedlnost Kaczyński, který ho označil za polský úspěch. „Polsko popravdě získalo velmi mnoho, především v otázce sociálního zajištění Poláků, kteří už v Británii jsou," řekl po setkání ve varšavském hotelu Bristol muž označovaný polskými médii za faktického šéfa kabinetu. Na přídavky na děti, jejichž posílání do zahraničí se Londýn snaží omezit především, budou mít podle Kaczyńského nárok i nově příchozí Poláci, ačkoli „možná v upravené podobě".

Kritika Bruselu

S Cameronem se prý shodl, že kritika Bruselu týkající se rázných změn polských zákonů o ústavním soudu či veřejnoprávních médiích je neopodstatněná. Jednali prý rovněž o posilování východního křídla NATO.

Cameron hodlá reformu v případě jejího schválení členskými zeměmi EU využít v referendu o setrvání Británie v unii. Britský ministerský předseda slíbil referendum do konce příštího roku, ale podle britských médií se je chystá vyhlásit zřejmě již na letošní červen.

Návrh dohody představený v úterý předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem počítá se změnami ve čtyřech oblastech. V té nejdiskutovanější Londýn s Bruselem předběžně dohodl, že členské země EU by měly mít právo až na čtyři roky omezit cizincům z unie přístup k některým dávkám.

Polská premiérka dnes novinářům řekla, že v dalších třech oblastech má Londýn polskou podporu. Jde o posilování rolí národních parlamentů, silnější vliv zemí mimo eurozónu na dění v jádru unie a opatření na podporu konkurenceschop­nosti a hospodářského růstu zemí EU.

Britský premiér po jednání ve Varšavě k rozhovorům o reformách zamířil do Dánska.