Organizátorům debaty Cameronův tým sdělil, že premiér se zúčastní jen debaty, na níž bude nejméně sedm stranických předáků a která se bude konat před 30. březnem, kdy začne oficiální předvolební kampaň. Debata před televizními kamerami by podle něj měla trvat 90 minut. "To je naše konečná nabídka," zdůraznil Cameronův mluvčí Craig Oliver.

"Má strach z veřejnosti. Britský lid si zaslouží tuto debatu (dvou hlavních lídrů). Já s ním budu debatovat kdykoli a kdekoli," reagoval Miliband. Například protievropská strana UKIP, jejíž voličstvo sílí hlavně na úkor konzervativců, obvinila Camerona, že "utíká jak zmoklá slepice". Podle skotské strany SNP se premiér chová arogantně.

Místní komentáře připomínají, že Cameron ještě jako kandidát opozice prosazoval tyto debaty a že první podobná předvolební výměna názorů v zemi v roce 2010 za jeho účasti zaznamenala velký úspěch. Přilákala k obrazovkám více než 22 milionů diváků.

Nechci, aby se mluvilo jen o debatách

Nyní Cameron odmítá televizní debatu hlavních lídrů po vzoru USA, protože podle něj poškozuje předvolební kampaň a odvádí pozornost od politických témat. "Pokud budeme mít takové debaty v kampani, nebudeme hovořit o ničem jiném. Budeme mluvit jen o těchto debatách," vysvětlil podle AP premiér.

Blížící se volby budou podle místních komentářů zřejmě jedny z nejméně předvídatelných celostátních hlasování v poválečné historii Británie. Kandidáty Konzervativní strany chtělo koncem února podle průzkumu voličských preferencí agentury Opinium volit 35 procent voličů, zatímco labouristy 33 procent. Pro UKIP, která loni vyhrála volby do Evropského parlamentu v Británii a v doplňovacích volbách získala své první dva poslance v britském parlamentu, chce nyní hlasovat 15 procent Britů.