Cameron bojoval v kampani za setrvání Británie v unii, jeho výzvy však Britové nevyslyšeli.

"Nemyslím, že by bylo správné, abych byl kapitánem, který se pokusí vést naši zemi k jejímu dalšímu cíli," řekl Cameron novinářům shromážděným před tradičním sídlem britských premiérů v londýnské Downing Street 10.

Viditelně zklamaný lídr konzervativců prohlásil, že není třeba okamžitě stanovovat "jízdní řád" pro zavádění změn, které z osudového rozhodnutí vyplynou. "Vyjednávání s Evropskou unií bude muset zahájit nový premiér. Podle mě by měl tento premiér rozhodnout, kdy uplatnit článek 50 a formálně zahájit proces odchodu z unie," prohlásil Cameron s odkazem na dosud nikdy nepoužitý článek Lisabonské smlouvy, který řeší odchod členské země z unie. Na vyjednání nových vztahů má podle tohoto bodu země dva roky.

Část zákonodárců Konzervativní strany přitom v první reakci na výsledky referenda o EU podpořila Cameronovo setrvání ve funkci. "Nyní potřebujeme stabilitu. Ano, měl by zůstat," odpověděl na otázku o Cameronově budoucnosti přední konzervativní poslanec Andrew Bridgen, který byl v kampani zastáncem brexitu, tedy odchodu z EU.

Uklidňování Britů

K odstoupení premiéra naopak vyzval vůdce protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage, pro něhož je výsledek referenda velkým vítězstvím. Vládu by podle něho měl sestavit některý ze zastánců brexitu mezi konzervativci, například současný ministr spravedlnosti Michael Gove nebo bývalý londýnský starosta Boris Johnson. Cameronova rezignace byla rovněž požadavkem bývalého prvního ministra Skotska Alexe Salmonda, podle něhož brexit opravňuje Skoty k dalšímu referendu o nezávislosti na Británii.

V médiích se již objevují spekulace o možném premiérově nástupci, jimž vévodí jména Govea a Johnsona. Johnson, před jehož domem dnes čekal dav nespokojených odpůrců odchodu z EU a na někdejšího londýnského starostu kráčejícího k autu pod ochranou policistů bučel, je podle bookmakerů společnosti Bettfair největším favoritem.

Cameron se dnes Brity snažil uklidnit a ujišťoval je o stabilitě britské ekonomiky i o tom, že se jich v nejbližší době nedotknou žádné zásadní změny. Práci, kterou si naplánovala jeho vláda, podle svých možností kabinet dokončí.

Po šesti letech strávených v Downing Street 10 je Cameron podle svých slov pyšný na dobu, po kterou mohl zemi vést a kterou ukončilo legitimní rozhodnutí britských voličů. Referendum podle něho nemělo rozhodovat o politické budoucnosti žádného z politiků, včetně jeho samotného, lidé však neuvěřili jeho argumentům, že zemi bude lépe v unii. "Ale Britové velmi jasně rozhodli, že se vydají jinou cestou," řekl premiér.

Online reportáž