"V jednom období života jsem měl příliš mnoho práce a úkolů. Den má ale jen 24 hodin, a tak jsem těžko mohl udělat všechno, co jsem potřeboval. Některé věci jsem musel stále odkládat. Ale to bylo dříve! Dnes vstávám každý den velmi časně a všechno se pro mě změnilo," říká kouč a nutriční poradce Abdel Zabat.

Když chceme být produktivní, musíme věnovat více času různým úkolům, a zároveň musíme být v dobré fyzické kondici, abychom je mohli splnit efektivněji. Často je však rytmus našeho života omezen na cestu do zaměstnání, práci a postel. Pro většinu lidí to je realita.

Jak si v tomto kolotoči vyčlenit čas na péči o sebe a o naše blízké? Odpověď je jednoduchá. Je třeba změnit způsob života. Časné probuzení je tak pro mnohé pilířem změny, která umožňuje žít plnější a efektivnější život.

Důkladný odpočinek

Abychom se mohli časně ráno probudit, musíme se především vyspat. Když se rozhodneme vstávat brzy, znamená to také, že musíme chodit včas na lože. Když usneme mezi 21. a 22. hodinou, organismus výborně regeneruje. Bylo prokázáno, že nejpřínosnější hodiny z nočního spánku jsou právě ty, které prospíme do půlnoci. Jako u každé změny v našem životě musíme postupovat postupně. Můžeme začít tím, že budeme přivykat organismus na to, že vstáváme o hodinu nebo o hodinu a půl dříve než obvykle. Pak můžeme pozvolna dobu nočního spánku snižovat.

Každý si musí zvolit svůj rytmus, jaký mu nejlépe vyhovuje. "Pokud jde o mě, nejvíce toho stihnu, když usnu před 22. hodinou a vstávám ve čtyři ráno. Kupodivu se cítím výkonnější po těchto šesti hodinách spánku, než když jsem spal osm hodin," uvádí Abdel Zabat.

"Když brzo vstanu, začínám den v klidu a využívám těchto chvil, kdy jsem v domě sám vzhůru. Začínám den dechovým cvičením. Když takto detoxikuji svůj organismus, vypiji šťávu z půlky citronu ve velké sklenici vlažné vody. Pak asi 20 až 25 minut cvičím, osprchuji se a jsem připraven!" popisuje své ranní vstávání.

"Můj pracovní den tedy může začít. Je asi pět hodin ráno a já se cítím plný sil, čerstvý a odpočatý. V domě je klid, ptáci zpívají. Dám si sklenku teplé vody a kousek ovoce a posadím se k pracovnímu stolu. Následují dvě hodiny intenzivní práce na mých projektech," říká Abdel Zabat.

"V sedm hodin ráno, kdy se většina lidí budí, si dám snídani tvořenou především sušeným a čerstvým ovocem. Vychutnávám si tuhle příjemnou chvíli: už jsem pečoval o své tělo a nejsem stresovaný, protože vím, že jsem zdárně pokročil ve svých každodenních úkolech. Během dne si dám malou přestávku: malá siesta, pět nebo deset minut po obědě mi znovu dodá nezbytnou energii, abych mohl dál pokračovat v práci," vysvětluje Abdel Zabat.

Orientace na spokojenost

Je jisté, že způsob, jak strávíme ranní čas, ovlivňuje zbytek dne. Časné vstávání se zejména doporučuje stresovaným či velmi zaměstnaným osobám. Brzké probouzení znamená přijmout jiný životní rytmus, který je více orientovaný na naši spokojenost. Když začínáte den v klidu, máte čas starat se sami o sebe a o své tělo. Pak máte i více času na druhé. Jste méně stresováni a tudíž výkonnější.

Abyste mohli vstávat za svítání a stoprocentně využívat přednosti časného probuzení, musíte zcela změnit životní styl: jíst zdravě a pečovat o sebe. Budete pak v životě výkonnější. Budete mít čas na sebe a na své blízké. Budete výkonnější v zaměstnání, nabudete pocitu, že toho stíháte více. Budete šťastnější.