Muradová je odvážná žena z jezídské komunity, která přežila masakr své rodiny a sexuální zotročení džihádisty z takzvaného Islámského státu (IS), uvedla RE. O útoku proti jezídům Muradová promluvila loni v prosinci v Radě bezpečnosti OSN s požadavkem na ochranu jezídů a zastavení jejich genocidy. Nyní žije v exilu.

Jezídové jsou náboženská komunita žijící především v severním Iráku. OSN v lednu uvedla, že radikálové z IS využívají v Iráku jako otroky až 3500 lidí. Jde hlavně o ženy a děti převážně z komunity jezídů. V roce 2014 při tažení těchto bojovníků mnoho uprchlíků z řad jezídů zemřelo v horách v okolí Sindžáru na severu Iráku.

Předseda parlamentního shromáždění RE Pedro Agramunt při slavnostním obřadu vyzdvihl osobnost Václava Havla. "Již mezi námi není, ale jeho odkaz je významnější než kdykoli dříve. Svým psaním a politickou činností předem varoval před nebezpečím nenávisti a předpojatosti a zdůrazňoval význam tolerance, soužití a respektování lidských práv. Musíme se vrátit k jeho odkazu v době, kdy je opět ohrožena jednota Evropy, kdy se různorodost stává prvkem rozdělování a kdy se lidé na sebe začínají dívat s podezíravostí a nedůvěrou," dodal představitel RE.

Už před vyhlášením letošní laureátky Agramunt řekl, že letošní ročník ceny je zcela zvláštní, neboť je ve znamení 80. výročí narození Václava Havla, který je podle něj "trvalým symbolem opozice despocii". "Nic není silnějšího než jedinci, kteří jednají na základě vlastního svědomí," prohlásil s odkazem na Havla Agramunt, který je také jedním ze tří porotců při udělování ceny.

Letošní cena za obranu lidských práv nesoucí jméno bývalého českého prezidenta Václava Havla byla čtvrtá v pořadí a finalisty porota vybírala z více než 30 nominovaných. Mezi ostatními finalisty byly například srbská novinářka a aktivistka Gordana Igričová a Mezinárodní institut lidských práv z Francie.

Knihovna Václava Havla pořádá tradičně na počest laureáta v Praze mezinárodní konferenci, aby širší veřejnost seznámila s jeho přínosem v oblasti prosazování lidských práv. Ta letošní se pod názvem Ploty, zdi a příkopy: svoboda pohybu jako lidské právo? uskuteční 12. října.