Oslav příjezdu Napoleona na Elbu se účastní i česká plachetnice. „La Grace bude během májových oslav příjezdu Napoleona na Elbu představovat britskou válečnou loď HMS Undaunted," uvedl v tiskové zprávě kapitán Josef Dvorský.

Oslavy jsou mezinárodní akcí a pod velením Italů se jí účastní šermíři z mnoha států. V týmu jsou i další zástupci z České republiky – Císařskou gardu Napoleona představují členové občanského sdružení Císařská Slavkovská garda pod vedením Pavla Grenara. Ten je každoročním organizátorem bitvy tří císařů u Slavkova. Z této družiny pochází i muž, který bude představovat Napoleonova pobočníka – Ivan Vystrčil. Kromě nich z Čech také přicestovala hudba 18. pluku řadové pěchoty, sdělila Endrychová.

La Grace dva roky stavěly stovky dobrovolníků v Egyptě. Její kýl se vody poprvé dotkl 5. prosince 2010 a slavnostní evropský křest se uskutečnil 1. května 2011 v Řecku. Loď pak plula Rudým mořem, Středozemím, Atlantikem i Karibským mořem. Plachetnice je pojmenována podle lodi pobělohorského exulanta, rodáka ze středočeského Mšena Augustina Heřmana, který ve službách nizozemské Západoindické společnosti v 17. století několikrát přeplul Atlantik a později se stal údajně největším vývozcem indiga a tabáku v Americe.

Předloni v říjnu La Grace ztroskotala u španělské Marbelly. Škoda se odhadovala na až 20 milionů korun. Znovu na vodu byla spuštěna v srpnu 2013.