„Nic jsem neviděl. Vše popadalo. Byl to chaos, bylo to neuvěřitelné. Byla to nejhorší věc," popsal novinářům okamžik, kdy exploze v letištní hale vysklila asi patnáct okenních tabulí.

Mnozí svědci popisují podobné zážitky. „Byl jsem v bezcelní zóně na letišti a slyšel jsem dvě velmi, velmi hlasité exploze. Cítil jsem chvění budovy. Byl tam také prach a kouř," vylíčil svůj zážitek televizi SkyNews Alex Rossi.

Střelný prach ve vzduchu cítil také Francouz Jean-Pierre Lebeau. Agentuře AFP po výbuchu řekl, že spatřil zraněné lidi a krev na eskalátoru. Byl svědkem toho, jak se v letištní hale zřítil strop. Na letiště Zaventem krátce před výbuchem dorazil ze Ženevy.

O několik desítek minut později vybuchla další nálož, tentokrát ovšem ve stanici metra Maelbeek. Reportér agentury AP na místě nedlouho po explozi viděl několik lidí s poraněním obličeje, další lidi záchranáři odnášeli na nosítkách. „Vlaková souprava právě odjížděla ze stanice Maelbeek, když se ozvala velmi hlasitá exploze. Vypukla panika. Ve stanici bylo v tu chvíli mnoho lidí," popsal situaci dvaatřicetiletý Alexander Brans, který měl sám krev v obličeji.

Studenti na výletě

Výbuch poranil desítky lidí, které zdravotníci ošetřovali v sousedním hotelu Thon. V něm se ubytovala i Denisa Kotková z Jindřichova Hradce. „Ulice v okolí jsou kompletně zablokované, instituce EU zavřené, všude těžkooděnci, stále jsou slyšet sirény záchranných vozů a helikoptéry," popsala Deníku situaci Kotková.

Do Belgie vyrazila s dvacítkou spolužáků z brněnské Masarykovy univerzity. Ty personál hotelu vyzval, aby se okamžitě vrátili do pokojů a záchranáři vzápětí v recepci zřídili provizorní nemocnici, upřesnila další ze studentek brněnské univerzity Veronika Zemanová. „Nejdřív jsem se dozvěděla o útoku na letiště, bylo mi z toho špatně. Hned potom jsme slyšeli jezdit kolem sanitky, houkat sirény a bylo jasné, že se asi stalo něco v okolí," přiblížila. Studenti měli dnes odletět zpátky do Čech, ale ještě dnes odpoledne nebylo jasné, zda se domů v plánovaném termínu dostanou.

Opačným směrem zase za dva týdny odjede belgická kantorka Ellen De Wolf, která se svou třídou přijela na výlet na Šumavu. Jedna z jejích studentek se ale dnes ocitla přímo v centru teroristického útoku. Zrovna se chystala k odletu do Japonska, kde měla rok studovat. „Její matka mi popsala, že právě, když se nacházela uprostřed letiště, ozvaly se dvě ohlušující exploze. Všichni prý byli v obrovském šoku a maminka mé studentky dokonce utrpěla zranění na noze," upřesnila Deníku učitelka.

Útok ovšem nezasáhl pouze lidi, kteří se nacházeli v bezprostřední blízkosti. Na své blízké vzpomíná třeba Tereza Setničková z Berouna, která do roku 2014 pracovala pro Evropskou komisi přímo v Bruselu. Tři roky přitom bydlela nedaleko zasažené stanice. „Musím pořád myslet na to, zda jsou moji přátelé a kolegové, kteří stále v Bruselu žijí, v pořádku. S některými z nich se mi už podařilo spojit," svěřila se Deníku Setničková s tím, že její kamarád projel zasaženou stanicí čtvrt hodiny před výbuchem.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU